ZAGREB IZ DRUGE PERSPEKTIVE: Predstavljena nova aplikacija kojom možete razgledati grad u 3D-u (FOTO)

Foto: Facebook

U 2D dijelu aplikacije klikom na lokacije pojedinih natječaja mogu se dobiti osnovne informacije o njima te poveznice s 3D dijelom i web stranicom s detaljnim opisom.

U Gradskoj upravi predstavljen je projekt Zagreb 3D – ZG3D, rezultat višemjesečnog rada Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s tvrtkom GDi Gisdata d.o.o.

Kako je naglasila pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo digitalni 3D modeli gradova već se duže vrijeme koriste kao alat u radu gradskih uprava naprednih europskih gradova, kao što su Beč ili Berlin, a zagrebački model od danas se može vidjeti na web pregledniku za javne korisnike koji je simbolično pokrenuo gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

“Zahvaljujem pročelnici Veselić Bruvo i kolegama iz tvrtke Gisdata na predstavljanju jednog inovativnog projekta koji će unaprijediti rad gradske uprave, ali i našu suradnju sa znanstvenim sektorom, gospodarstvom i građanima. Posebno mi je drago što se razvojem ovog projekta stavljamo uz bok drugim srednjoeuropskim metropolama koje razvijaju i koriste slične sustave”, rekao je gradonačelnik Bandić dodavši da se najznačajnije primjene 3D modela grada očekuju u područjima strateškog i prostornog planiranja, urbanizma, zaštiti spomenika kulture i prirode, energetici, zaštiti okoliša, informatici i brojnim drugim djelatnostima u Gradskoj upravi.

Screenshot
Screenshot

“Projekt Zagreb 3D sadrži aktivnosti na izradi i korištenju 3D modela grada u radu gradskih upravnih tijela, trgovačkih društava i ustanova, te za druge svrhe i korisnike. Tijekom druge polovine 2015. godine obrađeni su i usklađeni postojeći 3D podatci kojima su raspolagala gradska upravna tijela, pripremljeni su 3D modeli idejnih rješenja nagrađenih u arhitektonsko-urbanističkim natječajima, izrađeno je web rješenje za pregled podataka za javnost te je implementirano rješenje za specijalističke potrebe Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Projekt za cilj ima diseminaciju podataka i rješenja 3D modela grada za potrebe znanstvenog sektora, gospodarstva i građana, koji zajedno s upravom čine sinergijski efekt tzv. četverostruke zavojnice (quadruple helix)”, pojasnila je pročelnica Veselić Bruvo, stoji na službenim stranicama grada.

Screenshot
Screenshot

Web preglednik ZG3D:Arhitektonsko-urbanistički natječaji za javne korisnike koji integrira podatke o postojećim objektima na području grada Zagreba s 3D modelima i opisnim podacima nagrađenih natječajnih radova predstavio je Vojkan Gavrilović iz GDi Gisdata.

Rješenje se sastoji od 2D i 3D dijela. U 2D dijelu aplikacije klikom na lokacije pojedinih natječaja mogu se dobiti osnovne informacije o njima te poveznice s 3D dijelom i web stranicom s detaljnim opisom. U oba dijela aplikacije omogućena je pretraga prema nazivu ulice i adresi te mijenjanje prikazane podloge.


Komentari