Zagreb ima spomenik žrtvama Holokausta, ali već godinu dana čeka na otkrivanje zbog problematičnog naslova

Foto: rad autora Dalibora Stošića

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je  kako bi se spomenik žrtvama Holokausta na Glavnom kolodvoru, koji je tamo postavljen prošle godine, ali još nije otkriven, trebao otvoriti u narednim mjesecima.

“Vode se razgovori oko usklađivanja teksta na ploči koja je na samom spomeniku, ali očekujem da bi u narednih nekoliko mjeseci spomenik bio otvoren”, rekao je Tomašević novinarima na konferenciji za medije.

Tako je potvrdio da će se riješiti problem spomenika, rad autora Dalibora Stošića, i najavio da je realno da to bude 20. travnja ove godine.

Sporni tekst

Neslaganje na temu tog spomenika još je ranije iznio predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus za kojega bi spomenik bio prihvatljiv kada bi ga se preimenovalo iz ‘Spomenika holokaustu’ u ‘Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH’. “Židovska zajednica ne može prihvatiti spomenik za šest milijuna Židova ubijenih u svijetu kao da se to događalo negdje drugdje. U NDH, po rasnim zakonima te takozvane države, uz Židove sistemski se ubijalo Srbe, Rome, kao i sve neprijatelje tadašnjeg režima”,  poručio je tada Kraus.


Komentari