Zagreb ima oko 400 beskućnika, 5000 ljudi živi u neadekvatnim uvjetima

Na panel diskusiji «Onakraj beskućnika – beskućništvo u Zagrebu» eksperti iz javnog i neovisnog sektora raspravljat će o mjerama za borbu protiv beskućništva.

Definicija beskućništva razlikuje se od jednog dijela svijeta do drugog. Stručnjaci koji se bave problematikom beskućništva definiraju taj pojam ovisno o metodama i ciljevima svog istraživanja.
Centar Ujedinjenih naroda za ljudska naselja beskućništvo definira kao stanje onog tko nema adekvatan prostor za stanovanje. To uključuje sve uvjete stanovanja koji su lošiji od onih koje se općenito smatra prihvatljivima u društvu u kojem beskućnik živi. Neki beskućnici žive na ulici ili u trošnim i napuštenim kućama, drugi možda žive u domovima za beskućnike, a ima i onih koji privremeno žive kod prijatelja.

Beskućništvo je zasigurno jedan od najtežih vidova siromaštva i socijalne isključenosti. Smatra se da u Gradu Zagrebu ima oko 400 beskućnika i većina su registrirani kao korisnici usluga sustava socijalne skrbi. No, prema procjenama na ulici živi još 500 beskućnika, a čak 5.000 osoba živi u neadekvatnim uvjetima čime su izloženi riziku od beskućništva.

Iako Zakon o socijalnoj skrbi definira tko je beskućnik, definiciju beskućništva treba proširiti i uskladiti s ETHOS klasifikacijom, odnosno europskom tipologijom beskućništva koja podrazumijeva više različitih kategorija beskućništva – osobe bez krova nad glavom, osobe bez kuće/stana, nesigurno stanovanje i neodgovarajuće stanovanje, te donijeti Nacionalnu strategiju o beskućništvu i Protokol o postupanju s beskućnicima, kojima bi se definirale obveze nadležnih tijela i drugih dionika te oblici, način i sadržaj njihove suradnje. Na panel diskusiji «Onakraj beskućnika – beskućništvo u Zagrebu» stručnjaci iz javnog i neovisnog sektora raspravljat će o mjerama za borbu protiv beskućništva, ali i specifičnim koracima koje sudionici mogu poduzeti kako bi pomogli u rješavanju ove problematike.

Panel diskusija će se održati u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg (3. kat), Galerija Kupola, s početkom u 18.30 sati i otvorena je za sve javnosti.

Uz organizatore, HNS-ovu Podružnicu Donji grad i GO HNS-a Grada Zagreba, u diskusiju sudjeluju predstavnici (panelisti) iz Hrvatske mreže za beskućnike, Centra za razvoj neprofitnih organizacija, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb – Socijalni dućan, te bivši i sadašnji beskućnici. Panel diskusiju moderira Dalibor Jakus, potpredsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i pokretač projekta «Društveni poligon».


Komentari