Zagreb ima novog rekordera u guranju automobila: Trener trčanja za 4 sata ‘odgurao’ polumaraton

FOTO: Trčaona

Hrvatska i Zagreb od jučer imaju ne jednog, već dva Guinessova rekordera u guranju automobila. Nakon što je Tomislav Lubenjak u travnju oborio rekord za najduže guranje automobila teškog minimalno 730 kilograma s nevjerojatnih 23 sata i 20 minuta, Igor Špoljarić oborio je rekord za najbrže guranje automobila od 900 kg po polumaratonskoj distanci od 21 kilometra.

Ovaj zaljubljenik u trčanje i trener u školi trčanja Trčaona uspio je, gurajući automobil težak 900 kg, za 4 sata i 38 sekundi prijeći 21 km dugačku stazu polumaratona, čime je oborio prijašnji rekord od 4 sata i 31 minute.

FOTO: Trčaona

Špoljarić je automobil marke Smart gurao po betonskoj atletskoj stazi Građevinske tehničke škole u Zagrebu dužine 360 metara, što znači da je za polumaraton trebao odgurati automobil po 59 krugova staze.

Igor Špoljarić poduzeo je ovaj pothvat bez ikakve najave i pompe u medijima. Kao glavna inspiracija Igoru je poslužio upravo sugrađanin rekorder.

“Na samu ideju za postizanje rekorda sam došao vidjevši našeg trenutnog Guinnessova rekordera na 24 sata Tomislava Lubenjaka, te sam se zapitao da li je moguće spustiti vrijeme na nekoj službenoj trkačkoj dužini i time postaviti novi rekord. Odluka je pala na polumaraton. Trenutni svjetski rekord je bio 4:31 sata te sam uspio postaviti novi svjetski rekord u vremenu od 4:00:38 sati”, rekao je Igor za ZG Express.


Igor Špoljarić je sa treningom za obaranje rekorda započeo u lipnju te na tjednoj bazi imao oko desetak treninga trčanja i snage, no zadatak je bio toliko zahtjevan da ga je u jednom trenu neminovno uhvatio umor.

FOTO: Trčaona

“Prvih 30-ak krugova sam uspijevao držati tempo ispod 10 min/km nakon čega je tempo lagano počeo padati zbog umora i bolova”, rekao je Igor.

Igor Špoljarić zaposlen je u Intersportu na poziciji store managera, studira na Kineziološkom fakultetu, trener je u školi trčanja Trčaona, suprug i otac dvije prekrasne curice.

Komentari

loading...
-->