Zagreb ima najuspješniji sustav javnih bicikala u Hrvatskoj

FOTO: Press

Broj korisnika svakodnevno raste.

U četiri godine rada nextbike sustava javnih bicikala u Hrvatskoj, projekt je pokrenut u 10 gradova među kojima je Zagreb najuspješniji s najvećim brojem korisnika.

Do srpnja ove godine nextbike pokreće sustave javnih bicikala u 5 novih gradova čime će Hrvatska s ukupno 15 gradova i općina postati treća zemlja po broju nextbika gradova u Europi. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj već sada broji 20.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz u gradu.

Nextbike značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem. Bicikliranje pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje svih korisnika što može potvrditi svatko tko biciklom ide na posao ili fakultet. U sljedećih godinu dana Zagreb može prestići Ljubljanu kao trenutnog lidera u regiji što bi bio veliki iskorak Zagreba u kontektsu održive mobilnosti.

„Nextbike sustav javnih gradskih bicikala dostupan u brojnim europskim i svjetskim metropolama od danas je prisutan i u gradu Zagrebu. Sukladno višegodišnjem nastojanju Grada da se popularizira vožnja biciklom, inicijativa dvojice mladih poduzetnika, Ante Gustina i Krešimira Dvorskog, odlično se uklopila u gradsku koncepciju razvoja biciklističkog prometa i ideju uvođenja sustava javnih bicikala kao dopunu postojećeg javnog prijevoza.”

Ovako je glasila najava uvođenja sustava javnih bicikala prije četiri godine kada je cijela priča započela kao pilot projekt u koji nisu svi vjerovali jer “nije Hrvatska Nizozemska”.

Na današnjoj konferenciji za medije na Trgu kralja Tomislava kod Glavnog kolodvora, gdje je prije četiri godine postavljena prva stanica s javnim biciklima u Hrvatskoj, predstavljeni su rezultati četverogodišnjeg rada Nextbike sustava javnih bicikala, jednog od najbrže rastućih startup projekata u Hrvatskoj.

Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 10 hrvatskih gradova i općina: Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj pa čak i na otoku Lastovu. Već do srpnja ove godine čak 5 novih gradova uvodi nextbike sustav javnih bicikala.

Prvi među njima su Velika Gorica i Sisak već u svibnju, a do srpnja slijede Jastrebarsko, Metković i Poreč. Prošle godine nextbike je pokrenut u Sarajevu gdje je odlično prihvaćen i u samo godinu dana ima 5.000 oduševljenih korisnika, ovoga ljeta stiže i u Tuzlu, a interes pokazuje i sve veći broj drugih gradova u regiji.


Komentari