ZAGREB FORUM O KLIMI: U metropolu dolaze ugledni svjetski znanstvenici!

Hrvatska je osjetljiva na klimatske promjene te je sve aktivnija u praćenju i poduzimanju mjera ublažavanja klimatskih promjena.

Ugledni znanstvenici, donositelji političkih odluka i predstavnici civilnog društva sastat će se u Zagrebu na Forumu o klimi kako bi razgovarali o svim aspektima klimatskih promjena i potaknuli širu raspravu o ovoj temi na području središne i jugoistočne Europe.

Pod nazivom ”Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena” forum će se održati 2. i 3. listopada u Hrvatskom državnom arhivu u okviru manifestacije Rendez-vous, točnije festivala Francuske u Hrvatskoj.

Prvi dan foruma započet će okruglim stolom na temu Utjecaj klimatskih promjena u središnjoj i jugoistočnoj Europi na kojemu će govoriti g. Krešo Pandžić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, prof. Darko Koračin, klimatolog sa Splitskog Sveučilišta i Sveučilišta Nevada, prof. Mirko Orlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te g. Ivan Čačić, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Drugoga dana foruma održat će se treći okrugli stol na temu Je li moguće novo upravljanje klimatskim promjenama na svjetskoj razini, na kojemu će se predstaviti ugledni govornici: dr. François Gemenne, Sciences Po Paris i Sveučilišta u Bruxellesu, Liegeu i Versaillesu, dr. Vladimir Jelavić s Instituta za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg, prof. Jean-Pascal van Ypersele, g. Tomislav Tomašević, s Instituta za političku ekologiju te g. Julian Popov iz Europskog klimatskog foruma.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, forum je organiziran povodom Opće skupštine Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC) koja će se održati u Dubrovniku od 5. do 8. listopada 2015. godine.[/box]


Komentari