Zagreb dobiva novu, energetski visokoučinkovitu elektranu-toplanu! HEP potpisao sve ugovore i kreće realizacija!“

Foto: HEP promo

Zagrepčani, pripremite se jer stižu promjene! HEP je krajem srpnja potpisao ključne ugovore za realizaciju projekta novg kombi-kongregacijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb). Radi se o četiri ugovora, a to su Ugovor o kreditu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Ugovor o kreditu s Europskom investicijskom bankom (EIB), Ugovor o izgradnji te Ugovor o dugoročnom održavanju s društvom FATA iz Italije (članica Danieli grupe).

Vrijednst ugovora o kreditu iznosi 130 milijuna eura. Europska banka za obnovu i razvoj, uz sindikat komercijalnih banaka osigurava 87 milijuna eura. europska investicijska banka osigurava pak 43 milijuna eura, a jamstva daje Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) koji je glavni nositelj itv. Junckerovog plana, Plana ulaganja za Europsu kojeg je inicirala Europska komisija.

U sklopu ovog projekta Zagreb će dobiti novi, visokoučinkoviti blok KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150MWe i toplinske snage 114MWt. Pogon će koristiti isključivo plinsko gorivo pa će biti ekološki prihvatljiv i pouzdan oslonac napajanja Zagreba toplinskom energijom i izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav. Ovaj novi kogeneracijski blok zamijenit će trošne, zastarjele jedinice na lokaciji elektrane-toplane na zagrebačkoj Trešnjevki.

U pripremnoj fazi projekta ishođene su sve dozvole za realizaciju projekta, a na trešnjevačkoj je lokaciji započela priprema zemljišta za izgradnju budućeg postrojenja, kao i radovi koji bi trebali biti završeni do kraja 2021.

„Tvrtka FATA je ponosna na suradnju s HEP-om vezanu uz projektiranje i izgradnju ovog važnog energetskog postrojenja u gradu Zagrebu. Toplana se u današnje vrijeme smatra najučinkovitijom tehnologijom za proizvodnju toplinske i električne energije, smanjenje emisija te općenito utjecaja na okoliš, a nadalje i za optimizaciju proizvodnih troškova. Obaveza je tvrtke FATA realizirati projekt u skladu s visokim standardima kvalitete opreme i izgradnje.”, izjavio je prilikom potpisivanja Andrea Lombardi, predsjednik Uprave tvrtke FATA.

Postrojenje KKE EL-TO Zagreb ostvarivat će značajne uštede primarne energije te smanjiti specifične emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u dimnim plinovima po proizvedenom kilovatsatu energije na lokaciji, sukladno sa smjernicama o energetskoj učinkovitosti koje su sastavni dio strateških dokumenata EU i Republike Hrvatske.

„S obzirom na to da EU prelazi na čišće i održivije gospodarstvo, ključno je zamijeniti stare elektrane koje uzrokuju zagađenje, elektranama koje su pogodnije za klimu. Upravo to će učiniti ovaj projekt: proizvesti električnu energiju za građane Zagreba na održiviji način. Uz financijsku potporu Europske investicijske banke te Investicijskog plana za Europu, kao i EBRD-a te nacionalne elektroenergetske kompanije, Hrvatske elektroprivrede, ovo predstavlja kolektivni napor ka modernizaciji energetske opskrbe u Hrvatskoj i pridonosi ostvarenju klimatskih ciljeva Europske unije.”izjavio je Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost.

U ime Europske banke za obnovu i razvoj, ugovor je potpisla Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. U ime EIB-a, svoj potpis je stavio Miguel Morgado, direktor i voditelj odjela za Jadransku regiju u EIB-u, kao i Branko Červiz, EIB-ov savjetnik za Jugoistočnu Europu. U ime HEP-a, ugovore o kreditu potpisao je predsjednik Uprave, Frane Barbarić. Ugovor o izgradnji (EPC) i ugovor o dugoročnom održavanju (LTS) potpisali su predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i Andrea Lombardi, predsjednik Uprave tvrtke FATA.

Potpisivanje ovih značajnih ugovora svojim su dolaskom uveličali hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te veleposlanik Talijanske Republike, Njegova Ekselencija Adriano Chiodi Cianfarani.

„Projekt novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb će u svakom smislu biti vrhunski – okolišno prihvatljiv zahvaljujući najsuvremenijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a iznad svega visokoučinkovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnji električne i toplinske energije imati iskoristivost goriva od 90 posto.“, objasnio je na svećanosti potpisivanja ovih važnih ugovora prvi čovjek HEP-a, Frane Barbarić.

„Ovaj inovativni projekt kojeg podržavaju EIB, Investicijski plan za Europu i EBRD će poboljšati kvalitetu života građana Zagreba smanjujući razine zagađenja te osiguravajući sigurnu opskrbu toplinskoj mreži Grada Zagreba. Pomoći će ostvarenju ciljeva učinkovitosti te će biti izvor električne energije iz visoko učinkovite kogeneracije.”, kazao je Dario Scannapieco, potpredsjednik Europske investicijske banke.

“Zadovoljstvo nam je udružiti snage s Europskom investicijskom bankom i Investicijskim planom za Europu kako bi proveli ovo ulaganje, od vitalne važnosti za Zagreb i njegove građane. EBRD bilježi snažne rezultate u svom napretku prema zelenoj energiji, a ovo je još jedan važan korak u tom smjeru.”, zaključila je na potpisivanju ugovora o kreditu Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.


Komentari