ZAGREB DOBIVA NOVI PUNKT ZA CIJEPLJENJE? Šostar poručio: ‘Ne daj Bože da se netko zarazi dok čeka’

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

Nakon jučerašnjeg “kaosa” na Velesajmu, cijepljenje se nastavlja i u srijedu. Ipak, danas građani stoje u redovima, a neki su po svoju dozu cjepiva stigli i prije nekoliko sati. Covid redari imaju pune ruke posla, a građane upozoravaju da drže distancu. O metežu koji je nastao u utorak danas se oglasio i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“Ima više faktora zašto je bila gužva. Ljudi se boje da će ostati bez cjepiva, no osigurano je dovoljno doza za cijeli ovaj tjedan za sve one koji su naručeni za cijepljenje”, rekao je Šostar za HRT. Dodao je kako i veliki broj građana dolazi po sat ranije, a dolaze i “padobranci” – oni koji dolaze nenaručeni, a znaju da Pfizer ne može dugo stajati, pa ako ostane koja doza, računaju na nju.

Šostara veseli ovakav interes, nada se da će se nastaviti. “Jučer smo cijepili 4572 sugrađana”, naglasio je i dodao kako je za srijedu naručenu 4.500 tisuće ljudi, a apelirao je da se – pridržavaju epidemioloških mjera.

“Ne daj Bože da se netko zarazi dok čeka, dolaze se cijepiti da spase živote, pa da se zaraze zbog gužve”, rekao je.

Ispričao se svima koji su jučer dugo čekali, žao mu je i trudit će se da svaki dan budu sve bolji i bolji, da gužve budu manje i da se procijepi što više građana, obećao je. Osvrnuo se na problem gužvi, naglasio je kako nema potrebe dolaziti prerano, dovoljno je doći 15-ak minuta prije naručenog termina. Dodao je kako su s3e mnogi građani, kada su vidjeli da jedna kolona brže ide, prebacivali u nju. Ipak, nada se kako danas neće do sličnog scenarija.

Jučer smo imali i jedan peh jer nam je pao sustav, na što je otišlo po 15, 20 minuta, odmah se stvore ogromne gužve jer morate sve podatke ručno unositi”, dodao je.

Sve druge doze cjepiva su dostupne ondje gdje su se građani ranije cijepili, naručuju ih liječnici obiteljske medicine, oni ih dostavljaju.

Još uvijek je kombinirani sustav i prvenstvo imaju sugrađani stariji od 65 godina i kronični bolesnici”, nastavio je Šostar i rekao kako će se cijelog tjedna cijepiti s Pfizerom, a od ponedjeljka najvjerojatnije s AstraZenecom. Tada, naime, dolaze nove doze Pfizera, a kada vide koliko je doza stiglo, napravit će plan za utorak, srijedu i četvrtak.

“Utorak, srijedu i četvrtak cijepimo od 8 do 19.30, ponedjeljkom od 13 do 19.30, a petkom od 8-13 sati. Morate shvatiti da svi ti liječnici moraju obavljati svoj posao“, rekao je Šostar, ali i otkrio kako će danas s ministrom Vilijem Berošom razgovarati o otvaranju još jednog punkta za masovno cijepljenje građana, i to na istočnom dijelu grada.


Komentari