ZAGREB ĆE U SUBOTU UTONUTI U MRAK: Kada vidite razlog i vi ćete se htjeti pridružiti

Povodom desetog Sata za planet Zemlju u subotu će u 20:30 sati prepoznatljive znamenitosti, trgovi i ulice 68 hrvatskih gradova utonuti u mrak.

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, u subotu će u 20:30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica.

Bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji Sat za planet Zemlju, koju WWF organizira jubilarnu, desetu godinu za redom. Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria pozivaju sve građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju gašenjem rasvjete 60 minuta, ali i promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena.

WWF obilježavanje popularnog Earth Houra započinje u subotnje jutro, akcijom pošumljavanja u Parku prirode Medvednice. Pozivaju sve ljubitelje prirode iz Zagreba i okolice da u 10 sati dođu na Donju stanicu žičare (ulaz Bliznec) i podrže tako akciju koja se održava pod budnim okom stručnjaka iz Hrvatskih Šuma i PP Medvednica, te uz financijsku podršku IKEA Hrvatska. Kupnjom 5000 sadnica bukve, hrasta i voćarki, upotpunit će se 1 hektar sljemenske šume.

Sudjeluje više od 7000 gradova

U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 178 zemalja, više od 7000 gradova. Građani se ujedinjuju dajući potporu akcijama za sprečavanje klimatskih promjena, i to netom nakon što su se u Parizu potkraj 2015. godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet. Prema izvještaju Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa zemljama Europske unije obvezuje da će za 40% smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. u odnosu na 1990. godinu.

EU je već smanjila svoje emisije za 19%, a BDP je porastao za 44%.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič pozvao je stanovnike Europe da se pridruže ovoj WWF-ovoj akciji i doniraju svoje Facebook profile prema uputama na earthour.org. „Sada, nakon Pariza, imamo plan koji nas sve povezuje, koji može umanjiti posljedice klimatskih promjena i osigurati opstanak naših vrsta. Ali pravi posao počinje tek sada! Stoga je izuzetno važno da podsjetimo čelnike država da provode ambiciozan plan postignut u Parizu. Kako? Za početak se aktivirajte na svojim društvenim mrežama i isključite svjetla. Neka vaši prijatelji znaju da podržavate Sat za planet Zemlju“, rekao je Šefčovič, naglasivši da i zgrada Europske komisije tone u mrak.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Za učinkovito djelovanje protiv klimatskih promjena neophodna je suradnja poslovnog sektora, institucija i nevladinog sektora. Zajedno moramo doprinijeti nastojanjima da spriječimo dodatno zagrijavanje Zemlje i ne dosegnemo kritičnih 2 C. Rezultat takve suradnje je subotnja akcija pošumljavanja PP Medvednica.[/box]


Komentari