Zagreb će poduprjeti projekt ‘Kuća sjećanja’ u Vukovaru

Foto: PR

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas je sa suradnicima u zgradi Gradske uprave primio gospođu Željku Mitrović Jurić, poznatiju kao Djevojčicu u plavome kaputiću iz vremena razaranja Vukovara. Fotografija šestogodišnje djevojčice koja drži mamu za ruku i koja s tužnim izrazom lica korača u vukovarskoj koloni bila je metafora tadašnje Hrvatske, a djevojčica je postala simbol Vukovara i Hrvatske tih ratnih godina.

Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka, istaknuo je gradonačelnik na početku sastanka, a gospođa Mitrović Jurić se prisjetila svoga djetinjstva u razrušenome gradu i stradanja nevinih ljudi.

Informirala je gradonačelnika o radu udruge Plavi kaputić koju je osnovala kako bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju zakonom predviđenih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te provodila istraživanja o nestalima i kako bi se pomoglo njihovim obiteljima, vodeći uvijek računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata. 
Istaknula je također da je osim temeljnih ciljeva koji se ogledaju u javno-društvenome radu, prikupljanju građe o Domovinskome ratu, snimanju dokumentarnih filmova i drugim aktivnostima Udruge, osmišljen projekt Kuća sjećanja radi čuvanja uspomene na žrtve Domovinskog rata.

Gradonačelnik je prihvatio inicijativu i zamolbu Udruge da zajedno sudjeluju u projektu kroz pokroviteljstvo Grada Zagreba kao potporu radu i zajedničkoj suradnji u realizaciji projekta Kuća sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život. Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, kako je istaknuo gradonačelnik, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce. 
Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti, rekao je gradonačelnik.

Sastanku su prisustvovale pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje Vlasta Ivčević.


Komentari