Zagreb ‘zakoračio’ u budućnost: Predstavljena platforma o svim podacima važnima za grad, u najavi su i realni prikazi trošenja gradskog novca

Foto: Screenshot

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavit je Zagreb Smart City Hub u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) na Velesajmu. Platforma je to putem koje će građani na jednostavan način pronaći relevantne informacije o „smart“ projektima i imati mogućnost dati svoje prijedloge za napredak grada.

Foto: YT screenshot

Uz pomoć ovog projekta aktualna gradska vlast želi ojačati komunikaciju s građanima te pojednostavniti administraciju. Dio je to predizbornog obećanja o digitalizaciji grada i učinkovitoj i transparentnoj gradskoj upravi.

Dražen Lučanin predsjednik Radne skupine za digitalizaciju grada predstavio je cjelokupni projekt i najavio da će “građani sami moći pristupiti tim podatcima, skinuti ih na svoje računali i sami ih analizirati”.

Foto: YT Screenshot

Ujedno najavljeno je kako će Zagreb Smart City Hubu omogućiti građanima jednostavniji put do potvrda koje im trebaju, zahtjeva koje podnose, a sve kako bi olakšala administracija.

Gradonačelnik Tomašević izjavio je kako je pandemija pokazala kao nove tehnologije mogu unaprijediti život građanima. “Ideja je da se podatci koje Zagreb ima građanima pokažu na što jednostavniji i lakši način”, rekao je Tomašević.

Ujedno, najavio da je da će se u realnom vremenu, bez čekanja na informacije, koje se ponekad čekaju duže zbog primjerice GDPR-a, prikazivati sve što građani žele znati o poslovanju grada.

“Ovaj projekt pokazuje na što se troši novac i kako se troši novac, a ova vizualizacija je samo početak našeg otvaranja proračuna jer smatarmo da je otvoren i transparentan proračun temelj svake vlasti”, izjavio je Tomašević i najavio da će ovo u budućnosti kada se dovrši izrada, “biti trajni servis koji će moći koristiti svi građani”.

Proračun kojeg svi razumiju

Gradonačelnik je najavio i da je Smart City Hub “prvi put da proračun Zagreba nije dostupan samo u Excel tablici već je prikazan u strojno čitljivom načinu, kojeg mogu čitati svi”.

Vizualizacije gradskog proračuna, jednostavan prikaz podataka i mogućnost pristup svih građana na uslugu, najavljeno je, temelj je digitalizacije grada, ali i transparentnosti.

No, ono što je najzanimljivije je tek u najavi. Po uzoru na druge gradove i jedinice lokalne samouprave građani Zagreba će u budućnosti dobiti i mogućnosti pratiti sve transakcije grada u realnom vremenu.

“Uskoro ćemo prikazivati transakcije sa stvarnih računa gdje će se moći pratiti tko, što i kome plaća, a to je veliki napredak jer će financije grada postati transparentne”, najavio je gradonačelnik Tomašević.

Za takav pothvat, najavio je gradonačelnik, čekaju upute Ministarstva financija, ali najavljeno je da će se to dogoditi u ovoj godini.

“To je potez koji nije jednostavan za niti jednu gradsku vlast, ali je nešto što se mora napraviti”, rekao je Tomašević pa se osvrnuo i na nedavna uhićenja zbog kritika na račun premijera.

“Čak i kada te kritike nisu dobronamjerne mi ih moramo znati primiti bez da se uhićuju ljudi”, rekao je.

Hackathon za digitalni Zagreb

“Danas najavljujemo i jedan događaja – Hackl, hackathon za otvoreni Zagreb. Održat ćemo jedno natjecanje koji će se nadmetati u smišljanju kreativnih rješenja za kreaitvne prikaze ovih podatka”, najavio je Dražen Lučanin, predsjednik Radne skupne za digitalizaciju grada.

Hackathon će se održati od 25. do 27. veljače, cilj je da kroz njega prikupe još ideja kako prikazati sve te podatke, kako olakšati digitalizaciju grada i učiniti gradske usluge pristupačnije sugrađanima.


Komentari