ZAGREB BEZ AMBROZIJE: Velika akcija uklanjanja ove biljke iznad grada

Zagreb.hr

Grad Zagreb, kao i prethodnih godina pokreće akciju Zagreb bez ambrozije, ove godine u suradnji s Parkom prirode Medvednica, najavljeno je to na konferenciji za novinare organiziranoj na livadi podno Medvedgrada. Volonteri Parka prirode Medvednica u nedjelju su krenuli s akcijom uklanjanja ambrozije.

Podržavši ovu hvalevrijednu akciju, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako u Hrvatskoj oko 30 posto ljudi boluje od neke vrste alergije, od čega čak trećinu čine alergije na pelud.Alergija na pelud ambrozije predstavlja veliki problem koji se mora prevenirati i uništavati. Cilj ove akcije je edukacija i podizanje svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne biljke, rekao je gradonačelnik za službeno glasilo Zagreba.

Kako je pojasnila pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, vrlo male količine zrnaca ambrozije u zraku mogu izazvati alergijske reakcije, kao što je otežano disanje i suzenje očiju, stoga je bitno educirati građane o važnosti uklanjanja ambrozije iz dvorišta, vrtova i neobrađenih zelenih površina.

Mi smo na svim gradskim zelenim površinama u Zagrebu ambroziju iskorijenili, stoga smo otišli iz grada i u akciju uključili i Park prirode Medvednica.

Prema riječima ravnateljice Parka prirode Medvednica Snježane Malić-Limari, u nedjelju su volonteri krenuli s akcijom uklanjanja ambrozije na dvije lokacije – uz cestu od Medvedgrada do ulice Himper te planinarskim putem broj 12 od Medvedgrada do sječine koja se nalazi na cestu koja vodi na Medvedgrad.


Komentari