’Zadnjih tjedana povećan je broj djece zaražene Covidom’: Reporteri HTV-a proveli noć na Infektologiji, nenadano se pogoršalo stanje mlade trudnice

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Reporterka i snimatelj HTV-a noć su proveli u Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a tijekom iste na respirator je stavljena 23-godišnja rodilja koja je prije toga hitno porođena. Na ECMO uređaju je, s druge strane, i jedan 23-godišnjak. Nijedno nije cijepljeno. Inače, osam je pacijenata trenutno na ECMO uređaju, a u jednom trenutku, govore, bilo ih je 15. Neki su preminuli.

Doc. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju otkriva kako je u slučaju rodilje riječ o djevojci porođenoj u 31. tjednu trudnoće. Sad je na aparatu za disanje i zasad je stabilno, dodao je.

Iz Klinike poručuju kako je stanje ozbiljno i postajat će samo ozbiljnije. Navode kako broj hospitaliziranih raste pa se događa i da nemaju dovoljno respiratora. U tijeku je, kažu, reorganizacija gdje će pacijente nakon 20 dana kada više nisu zarazni prebaciti u drugi odjel koji nije u izolaciji.

Poseban odjel pak osposobljen je i za djecu. “Zadnjih tjedana primjećujemo povećan broj djece zaražene COVID-om, uglavnom srednje teških i blažih kliničkih slika. Jedan dio njih ima i promjene na donjim dišnim putovima, dakle pneumoniju, a jedan dio njih je ovisan o kisiku”, rekao je prim. Ivica Knezović, specijalist pedijatrijske infektologije pa dodao kako je na odjelu trenutno jedno dijete, no situacija se mijenja svakodnevno. Sa svojom djecom, zaključuje, na odjelu smiju biti roditelji.


Komentari