ZAČEPLJEN NOS I TEŠKO DISANJE! Zagrebački liječnici upozoravaju: ‘Sve je više alergičara’

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kroz aktualno vrijeme alergija, zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, mjeri koncentracije peluda u zraku.

Kako javlja Radio Sljeme, iz Zavoda uočavaju kako je koncentracija alergena puno veća nego prethodnih godina.

“Za brezu smo ove godine doživjeli maksimum od 2002. godine otkad zapravo mjerimo. Tako da klimatske promjene su definitivno prisutne”, upozorila je Barbara Stjepanović iz NZJZ-a “Andrija Štampar”.

Dodaje i kako zavod preko, 26-27 centara koji im javljaju rezultate, pokrivaju područje cijele Hrvatske.

“Nakon što se preparat odnosi u labos, pregleda, daje se prognoza za sljedeća dva dana”, pojasnila je Stjepanović za proces mjerenja.

Uz travu, trenutno je u tijeku i sezona peluda borova i koprive. Uz to, još se očekuje početak cvjetanja ambrozije, a procjenjuje se kako je na nju alergična svaka deseta osoba u Hrvatskoj.

Kao kronične bolesti, alergije postaju sve češće među djecom.

Mirjana Turkalj s Odjela za pulmologiju i alergologiju Dječje bolnice Srebrnjak, navodi kako se taj trend primjećuje posljednjih desetak godina.

“Alergičara se čini da doista ima sve više. Naši pacijenti koji imaju alergijske tegobe se u određeno doba godine javljaju češće na kontrole”, rekla je Turkalj.

Nakon 15 godina mučenja s alergijom na travu, Zagrepčanin Nino Besednik otkrio je kako se manifestiraju njegovi problemi s alergijom na travu.

“Uglavnom mi je zaštopan nos i teže dišem. Uzimam lijekove kada je ovakvo vrijeme vani i ako bi slučajno teže disao onda uzimam Ventolin”, rekao je Besednik za Radio Sljeme.

Naposljetku, iako je alergiju nemoguće prevladati, Stjepanović savjetuje načine na koje se mogu minimalizirati problemi i izbjegnuti alergijske reakcije.

“Staviti naočale, šilt kape, masku preko usta, ne izlaziti za vrijeme vjetrovitog vremena, boraviti u klimatiziranim prostorima”, zaključila je Stjepanović.


Komentari