ZABRANA ZASTAVA HODA ZA ŽIVOT? Dio Zagrepčana podržava Tomaševića, a drugi upozoravaju: ‘Dokle više dvostruka mjerila?!’

Foto: Zagreb.info

‘Hod za život’ u Zagrebu će se održati ove subote, a organizatori negoduju zbog najnovije odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Naime, gradonačelnik je odlučio da se na 60-ak jarbola u glavnom gradu Hrvatske ipak neće vijoriti zastave Hoda za život kao što je planirano.

Tomašević: ‘Ne mogu biti pokrovitelj Hodu za život’

“Ne slažem se s ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.

Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu s politikom gradske vlasti. Također, kao gradonačelnik dajem finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano za projekcije na fontanama te za postavljanje zastava na gradske jarbole”, objasnio je Tomašević.

Povodom toga, odlučili smo doznati što o ovom potezu gradonačelnika misle Zagrepčani pa smo na Facebook stranici portala Zagreb.info objavili anketu s pitanjem: “Slažete li se s odlukom gradonačelnika da ne dopusti isticanje zastava Hoda za život na gradske jarbole?”.

Mišljenja su podijeljena. Dok neki pozdravljaju ovu odluku, drugi upozoravaju da se radi o dvostrukim mjerilima.

‘Puna podrška Tomaševiću, dosta nam je srednjeg vijeka’

“Naravno, podrška gradonačelniku!”, “Da, svakako”, “Podržavam gradonačelnika! Kome odgovara neka maše svojim zastavama, ali vješati službeno po gradu bih zabranila sve osim službenih državnih i gradskih. Sad će svaka šuša skupiti svoje sljedbenike i vješati zastave”, “Puna podrška Tomaševiću, pun nam je kuki srednjeg vijeka”, neki su od komentara podrške.

Jedan se čitatelj oštro obrušio na Hod za život općenito.

“Bravo gradonačelniče. Vrijeme je da se sektama koje predvode razne Markićke stane na kraj. Zašto oni hodaju, za kakav život?! Hodaju da bi bili viđeni, jer su marginalizirane skupine. Neka hodaju za sve obespravljene, za gladnu djecu čiji roditelji nemaju za školsku užinu. Neka prohodaju za umirovljenike koji kopaju po kantama za smeće. Neka hodaju za bolesne i invalide koji nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Ali, ne oni im nisu ni malo interesantni. Dosta, ali zaista je dosta moralnih kreatura poput Markićke”, poručio je.

‘Neka onda zabrani i dugine boje’

Bio je i onih koji smatraju da je gradonačelnik pogriješio.

“Ne podržavam Hod za život, ali ne podržavam niti odluku Tomaševića. On je gradonačelnik svih građana ovog grada”, “Slažem se, ako zabrani isticanje zastave duginih boja”, pisali su.

‘Gradonačelnik pokazuje da mu je do ideologije, ne do demokracije’

Jedan je čitatelj objasnio zašto smatra da je ovaj potez ‘nedemokratski’.

“Ne. Nikakva demokracija, ako samo svoje ideje odobrava. Ako je gradonačelnik, morao bi biti gradonačelnik svih, pa i onih s kojima se ne slaže. Ovako samo pokazuje da mu je do ideologije, ne do demokracije. Nitko ne traži da ide na skup. Ali skup je demokratski legitiman, svatko ima pravo hodati za što god želi i smatra da treba. Ako se hoda za bolesne, za osobe s invaliditetom, za životinje, za nastavu, za pobačaje, pa čak nažalost i za ubijanje, ne metaforičko, nego doslovno, u sedmom mjesecu trudnoće, čemu smo jučer svjedočili, onda se smije i za život.

Da slučajno netko duginu zastavu zabrani, to bi on i čitava agenda njegova nazvali skandalom i homofobijom. Ali zato on i njegovi itekako smatraju da smiju micati ono što nije njihova ideologija. Ovaj čin je mrak demokracije, udarac na nju”, upozorio je.

Neki su se pozivali na članak 14. u Ustavu.

“Baš me zanima što će biti sa LGBT zastavama”, “Do kad više dvostruka mjerila”, “Članak 14.Ustav Republike Hrvatske jasno kaže sve! Gospodin Tomašević nije donio ispravnu odluku!”, poručili su Zagrepčani u našoj fotoanketi.


Komentari