ZA ZAGREBAČKO PODRUČJE IZDANO POSEBNO UPOZORENJE! Nakon toplinskih udara stiže dugo očekivano osvježenje

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL/ Ilustracija

Kako je već danima najavljivano, danas nam, nakon nekoliko uzastopnih dana kada su se redali toplinski udari, stiže zahlađenje.

Sa sjeverozapada nam se približava hladna fronta. Ima već kiše i pljuskova praćenih grmljavinom na zapadu zemlje, i na dijelu obale Jadrana.

Od sredine dana jače pogoršanje, prije svega u zapadnim i sjeverozapadnim područjima unutrašnjosti. Lokalno je moguće izraženije nevrijeme, pri čemu može biti i pojave tuče.

Dolaskom fronte, rashladit će se veći dio zemlje, tako da početkom novog tjedna izlazimo iz toplinskog vala.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je posebno upozorenje za zagrebačku regiju.

Na području zagrebačke regije mjestimice su mogući olujni udari jugozapadnog i zapadnog te navečer sjeverozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Mjestimice izraženije grmljavinsko nevrijeme s vjerojatnošću grmljavine > 50 %. Toplinski val.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.

Danas nas na gradskom području očekuje djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, na širem gradskom području lokalno kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni vjetar, u okolnom gorju povremeno s jakim udarima, kasno poslijepodne će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni.

Najviša temperatura zraka od 28 do 31 °C, u okolnom gorju oko 25 °C.

U ponedjeljak neće doći do većih promjena te se očekuje oblačno uz mjestimičnu kišu ili lokalne pljuskove.


Komentari