ZA VIKEND POJAČAN NADZOR PROMETA: Zbog čestih nesreća vozače će podvrgnuti alkotestu, a provjeravat će i sigurnosne pojaseve

Na području Policijske uprave zagrebačke nastavljen je trend pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

S jučerašnjim danom, 14. listopadom 51 osoba je poginula u 43 prometne nesreće, dok je prošle godine u istom radzoblju poginulo 28 osoba u 26 prometnih nesreća. Od 51 poginule osobe, vozača je 28, putnika 11, a pješaka 12.

U Gradu Zagrebu poginulo je 17 osoba, od toga je 9 vozača, jedan putnik i 6 pješaka. Na području Zagrebačke županije situacija je još gora, poginule su 34 osobe, od čega je 19 vozača, 9 putnika i 6 pješaka.

Crni početak listopada

Od početka listopada do današnjeg dana u četiri prometne na području Zagreba poginulo je 6 osoba. U prvoj nesreći, 1. listopada u Kišpatićevoj ulici poginuo je putnik iz osobnog automobila. Uslijedila je nesreća 7. listopada na Samoborskoj cesti u Zagrebu u kojoj je život izgubio vozač motocikla.

Šest dana kasnije, 13. listopada na cesti između Cerja i Drenčeca poginule su dvije osobe, vozač i putnik iz osobnog automobila. U Petak, 14. listopada u nesreći kod čvora Jakuševec poginule su dvije osobe, vozač i putnik iz teretnog automobila.

Statistika u odnosu na protekle godine

Na stranicama PUZ-a objavljena je i tablica s brojem poginulih osoba od 2010. do 2016. godine.

PUZ
PUZ

Iz tablice je vidljivo da je tijekom srpnja i rujna 2016. poginulo manje osoba u odnosu na iste mjesece 2015., dok je u preostalih 8 mjeseci poginulo više osoba.

Na području PU zagrebačke nalazi se ukupno pet autocesta i to A1, A2, A3, A4 i A11 (ukupne dužine oko 200 km) na kojima je tijekom 2016. poginulo ukupno 11 osoba i to sedam osoba na A3, po dvije na A1 i A2, dok na A4 i A11 nije bilo poginulih.

Gotovo u svim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

Intenzivne mjere za povećanje sigurnosti u prometu

Zbog sve većeg broja nesreća na hrvatskim prometnicama, najavljene su intenzivne mjere čiji cilj je povećanje sigurnosti u cestovnom prometu.

“Mjere ćemo usmjeriti na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka, a sljedeću preventivno represivnu akciju „Alkohol i brzina“ provest ćemo za vikend 14./15. i 15./16. listopada 2016. godine“, stoji na službenoj stranici PUZ-a.

Prilikom nadzora prometa obavljat će se i alkotestiranje svih zaustavljenih vozača te će se provoditi sankcioniranje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.


Komentari