Za podršku kućanstvima nakon potresa prikupljeno 700 tisuća kuna!

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Fond 5.5 za kriznu podršku, koji je nakon zagrebačkog potresa osnovala Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost uz pomoć zagrebačkih djevojaka iz Nizozemske, prikupio je oko 706 tisuća kuna za 48 najugroženijih kućanstava, a pokrenuta je i nova akcija prikupljanja pomoći.

Potpore za popravak materijalne štete dobilo je 41 kućanstvo, dok je sedam kućanstava dobilo potpore za najam stana, izvijestili su u srijedu na konferenciji za novinare članovi Zakladnog vijeća Fonda 5.5 i predstavnici Solidarne.

Prosječna vrijednost 48 potpora po kućanstvu iznosi 14.716 kuna, namijenjene su hitnim intervencijama, a dodijeljene su temeljem javnog natječaja koji je bio otvoren od 15. do 29. travnja.

U tim kućanstvima živi ukupno 132 ljudi, od čega 37 djece, 18 osoba s invaliditetom, te 21 osoba s kroničnom ili teškom bolesti.

Iz Fonda 5.5 podržani su gotovo svi prijavitelji s mjesečnim primanjima koja su ispod imovinskog praga propisanog pravilnikom Fonda od 1800 kuna po članu kućanstva.

Za podršku se u dva tjedna otvorenog poziva prijavilo 189 zagrebačkih kućanstava, dok je Zakladno vijeće Fonda označilo kao socijalno najugroženije 79 kućanstava s primanjima do 2250 kuna.

S obzirom na to da je za pokrivanje 31 preostalog kućanstva koje ispunjava sve kriterije potrebno prikupiti dodatnih 393,600 kuna pokrenuta je nova humanitarna akcija Fonda 5.5.

Građani i tvrtke koji žele pomoći doprinos mogu dati uplatom na žiro račun Zaklade Solidarna IBAN HR2424020061500078406, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22. Sve informacije mogu se saznati i na zagrebpotres.com

Kampanju je pokrenulo pet Zagrepčanki, članica inicijative „Zagreb Earthquake Relief“ iz Nizozemske koje su skupile 173 tisuća eura, od čega je polovica darovana bolnici u Petrovoj za Palčiće, dok je preostalim dijelom osnovan Fond, rekao je tajnik Solidarne Ivan Blažević.

Civilnim aktivizmom i transparentnim radom može se pomoći

Pomoć je kap u moru ali i poruka kako se civilnim aktivizmom i transparentnim radom može pomoći jer ti ljudi trebaju negdje živjeti dok se čeka obećana pomoć kroz stanarine ili sanacije prostora, rekla je članica Zakladnog vijeća Fonda te psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad Marina Ajduković.

Arhitektica i povjesničarka umjetnosti Zrinka Paladino kazala je da su prilikom odabira prioritet imala kućanstva s najnižim primanjima kojima su u potresu oštećeni stanovi.

Upraviteljica Solidarne Marina Škrabalo očekuje da će potpore s korisnicima ugovoriti do kraja sljedećeg tjedna a sljedeći korak je zadnji ciklus donatorske akcije kako bi zaokružili priču za podršku 79 obitelji u kritičnoj situaciji. Zahvalila je i tvrtki Ikea koja je u sklopu akcije donirala namještaj onima koji su zadovoljili kriterije.

Prioritet za dodjelu sredstava imala su kućanstva s prosječnim mjesečnim prihodom manjim od 1800 kuna po članu kućanstva, odnosno 2500 kuna za samačka kućanstva, posebice obitelji s djecom, te kućanstva koja čine, ili koja uključuju, starije osobe ili osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima.


Komentari