‘ZA POČETAK NAPRAVITE OVO’ Zagrepčanin predložio s kojim promjenama poboljšati ZET-ove usluge: ‘Nema kašnjenja i to je već pola posla’

ZET-ov autobus (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Mjesta za napredak u svemu uvijek ima, a ne manjka ga ni u ZET-ovim uslugama javnog prijevoza. Redovito se građani žale na nepoštivanje voznog reda, nedovoljan broj vozila zbog čega se putnici u vrijeme gužvi moraju voziti natiskani jedni na druge, a često nam se čitatelji žale i da se na ZET jednostavno više ne mogu osloniti.

“Poštovani ZET-e, nije riječ o privremenim i povremenim kašnjenjima, već o svakodnevnim i ustaljenim kašnjenjima i izvan špice! To nas najviše ljuti. Ne možemo se osloniti na vas! Vozimo se radije taksijem i uvijek stižemo na vrijeme, a i cijena je slična”, napisala je oštru poruku jedna čitateljica.

Što bi se moglo, ili pak trebalo, promijeniti da usluga javnog prijevoza u Zagrebu bude bolja otkrili su nam čitatelji na društvenim mrežama.

1 euro = 7,53450 kuna

”Za početak pravilno organizirati disponiranje autobusa po linijama, tako da, primjerice, na liniji 242 koja ima sedam putnika po polasku vozi minibus, a liniju 215 koja ima 65 putnika po polasku zglobni autobus, a ne obratno kako je sada. Zatim, ukinuti linije koje su neisplative jer se nitko njima ne koristi (151, 211, 239, 242) tako da se oslobode autobusi i vozači kojih drastično fali. Što se tramvaja tiče, na linije 8 i 15 staviti tramvaje najmanjeg kapaciteta jer su to linije s najmanje putnika. Trenutno te linije voze najduži tramvaji zbog čega na izuzetno opterećene linije 4, 6 i 7 voze kratki tramvaji, umjesto da je obratno.

Zatim urediti vozne redove. Tako da autobusi sličnih trasa (136/146, 217/290 itd.) i tramvaji (Vukovarska, Držićeva) ne idu jedan za drugim pa 15 minuta nema nijednog. Zatim, naravno, poboljšati uvjete rada, servise, zaposliti ljude (makar i oni koji se zaposle, brzo i odu) tako da popravak klime na tramvaju ne traje osam mjeseci… To sve za početak”, opširno odgovara jedan Zagrepčanin.

Zagrepčanka pak predlaže da se cijelu zagrebačku županiju poveže ZET-ovim linijama. ”Ma sav promet u gradu je u kolapsu. Savska je u užasnom stanju u vrijeme kada se ide na posao. Maksimirska užas. Zvonimirova da ne govorim. Slavonska… Tamo gdje se tramvaji voze između dvije trake barem tramvajski promet ne šteka. Ali ove ceste u kojima auti ulijeću ispred tramvaja ili se stvori kolona na tračnicama zbog skretanja – užas. Nikada nije bilo lošije stanje na cestama. Trebalo bi uvesti više linija i autobusnih i tramvajskih, možda bi se ljudi manje vozili autima”, požalila se ona.

‘VIŠE NE ULAZIM U VOZILA ZET-a’ Zagrepčanki prekipjelo: ‘Dno dna od bezobrazluka’

”Pojačati linije i koji put oprati bus i iznutra”, predlaže njegov sugrađnin s kojim su se mnogi drugi čitatelji složili.

”Vozim se svaki dan tramvajem. Stisnem tipku za izlaz, vozačica na mobitelu priča i ne doživljava da bi vrata otvorila. I onda kaže da je stisnula, da se nisu otvorila. Tako da prvo pojedine vozače treba dovesti u red pa onda poboljšati prijevoz”, kaže Zagrepčanka.

”Nema mjesta kašnjenju i pola posla su napravili. Redni voz tramvaja i autobusa je katastrofa i bolji je u Singapuru nego u Zagrebu”, ”Da bilo što naprave bio bi korak naprijed”, još su neki od prijedloga građana.

Jednoj se stvari čudi Zagrepčanka koja tramvajem svakog dana ide na posao. ”Meni nije jasno… Kupljeni su toliki tramvaji, prorijedili su raspored i ja još uvijek na posao i s posla idem u drvenoj dvojci? Gdje onda voze novi tramvaji? I zašto je uopće na cesti nešto u čemu mi bubrezi i jetra zamijene mjesta nakon svake vožnje”, pita se ona.


Komentari