‘ZA PIVO SE STRPITE DO 18 SATI’ Liječnik iz zagrebačke Hitne otkriva koliko je bilo intervencija zbog vrućina i kako lakše podnijeti toplinski val

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL/ Ilustracija

U Hrvatsku je stigao toplinski val, a poneki dijelovi zemlje do petka će se zagrijati na čak 38 Celzijevih stupnjeva. Iako se vrućine lakše podnose na obali, za vrijeme ovakvih vrućina nije preporučljivo izlaziti između 10 i 17 sati van kuće, a to se posebno odnosi na stariju populaciju, osobe s kroničnim bolestima i trudnice.

Ako već izlazite, obavezno nanesite zaštitni faktor, nosite laganu odjeću i pijte puno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije.  Za djecu bi bilo poželjno da igru odgode iza 18 sati ili pak do 9 ujutro.

Hitna je u Zagrebu intervenirala 21 put zbog posljedica visokih temperatura, a to je 18 posto više nego inače, otkriva dr. Mladen Hron iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba za Novu TV. Kaže i kako su najviše zvali stariji građani.

Apelira na oprez i po pitanju hrane.

”Roštilj je vrlo nezgodan po tim vrućinama. Općenito, slana hrana, izbjegavati alkohol, kavu. Za pivo se može strpiti do 18 sati pa će onda biti manje pogubno”, ističe dr. Hron.

Poželjno je unositi i što manje šećera, alkohola i kofeina.

Zagreb danas:

Bit će sunčano i vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35, na okolnom gorju između 26 i 28 Celzijevih stupnjeva.

Komentari