ZA OVAKVO PONAŠANJE NEMA OPROSTA: Oštro osudili zlouporabu položaja, uznemiravanje, kao i svaki oblik nasilja

Ilustracija: Pixabay

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u ponedjeljak je “bezrezervno i oštro” osudilo svaki oblik nasilja, uznemiravanja, zlouporabe položaja, ovlasti, autoriteta ili zavisnosti, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, neovisno je li takvo ponašanje spolne naravi ili nije.

“Pokret ‘Nisam tražila’ otkrio nam je zastrašujuća svjedočanstva osoba koje su doživjele određeni oblik napada na svoju spolnu slobodu, a kao institucija zadužena za poticanje audiovizualnog stvaralaštva osjećamo potrebu reagirati na ponašanja protivna našim vrijednostima koja se događaju u audiovizualnom sektoru”, ističe se na web stranicama HAVC-a.

Sukladno zakonskim mogućnostima i ulozi koju ima u audiovizualnom sektoru, najavio je da će poduzeti konkretne mjere te u audiovizualnoj zajednici potaknuti dijalog o toj važnoj temi, s ciljem da se u audiovizualnom sektoru stvori okruženje nulte tolerancije na nasilje.

Osudivši svaki oblik nasilja i zlouporabe položaja, ravnatelj HAVC-a Chris Marcich zahvalio je “svim hrabrim ljudima, poglavito ženama, koje su ovaj zastrašujući fenomen izvukle iz sjene, jer se radi o kršenju ljudskih prava što treba iskorijeniti.

“Vjerujem da je riječ o manjem broju pojedinaca koji svojim neprihvatljivim ponašanjem nanose nemjerljivu štetu žrtvama, a narušavaju ugled cijelog audiovizualnog sektora”, izjavio je. Na slučajeve nasilja ranije je reagirala i Hrvatska udruga producenata, s obzirom na to da veći broj njih, s obje strane, uključuje one s kojima članovi te udruge svakodnevno surađuju.

“Svjedočanstva koja čitamo osvještavaju nam opseg problema kojeg nismo bili svjesni. Naša je dužnost da postanemo svjesniji, da prisutno i bez osuđivanja čujemo što se događa oko nas i da se naše kolegice i kolege osjećaju sigurno podijeliti s nama svoja iskustva“, istaknuli su.

Pozvali su sve strukovne udruge da hitno zajednički pristupe izradi protokola kako postupati u slučajevima zlostavljanja ili uznemiravanja, a koji bi pomogao da svi znaju kako se ponašati i kako se nositi s takvim prijavama i njihovim posljedicama te ujedno beziznimno i sveobuhvatno zaštiti žrtvu.

“Kako je činjenica da žrtve vrlo često zatomljuju razne oblike nasilja, smatramo našom dužnošću pozvati sve naše suradnike da ubuduće, neodložno i s punim povjerenjem prijave producentima bilo kakav nepriličan ili nasilan čin bilo kojeg člana ekipe, kako bi se poduzeli koraci da se takvi događaji spriječe na najefikasniji mogući način i da se pokrenu odgovarajući postupci ako je potrebno”, poručili su.

Dodaju da za sve slučajeve koji su se događali u prošlosti, stoje na raspolaganju drugim organizacijama i udrugama kako bi se zajednički utvrdile neosporne činjenice i odgovarajuće postupilo.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja također je na svojim web stranicama poduprlo pokrenutu raspravu o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju u kulturnom, posebno izvedbenom sektoru u regiji, objavivši da osuđuje svaki oblik nasilja pa tako i seksualno, te suosjeća sa žrtvama i podržava borbu protiv svakog oblika diskriminacije.


Komentari