ZA NJEGA PRAVILA NE POSTOJE: Horvatinčićeva konstrukcija na Cvjetnom krši gradski pravilnik? (FOTO)

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zagrepčani bijesni zbog ponovne uzurpacije javnog prostora.

U utorak, 5. svibnja, u 18 sati, održan je prosvjed protiv metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prosvjednici su lijepili poruke gradonačelniku Milanu Bandiću na kojima je, među ostalim, pisalo: ” Zagreb Zagrepčanima”, “Tko je dopustio uzurpaciju javnog prostora”,”Privatna-javna sramota”, “Kad će prvi kat?”. Na provjedu je sudjelovao i SDP- ov Dominik Etlinger koji je ustvrdio da  je ovim činom “privatni interes ponovno je stavljen ispred javnog”. Poručio je da je to nedopustivo, te da Zagreb pripada ljudima.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetimo, građane je ovih dana dočekalo neugodno iznenađenje  kada su na Cvjetnom trgu ponovno započeli radovi s ciljem postavljanja velike terase, odmah pokraj pravoslavne crkve, a jedan dio konstrukcije montira se i ispred trgovačkog centra Cvjetni. Unatrag nekoliko godina, dolazilo je do pokušaja postavljanja terase, u vlasništvu Tomislava Horvatinčića i to na istoj lokaciji, no terasa je svaki put kršila pravilnik Grada o postavljanju otvorenih terasa.

Pokušaj postavljanja terase u nekoliko navrata

U nekoliko navrata gradonačelnik je obećavao da se terasa pored klupe uz ogradu crkve na Cvjetnom trgu više neće vraćati, ali 2013. godine isto je ponovljeno. Za razliku od prijašnjih pokušaja postavljanja terase, te 2013. godine terasa je postavljena na način da se klupici kod crkve može prići, no blokirana je ogromna središnja ploha trga te je onemogućena normalna komunikacija trgom. Upravo zahvaljujući tome, bio je organiziran i prosvjed koji se pokazao uspješnim, a terasa je maknuta.

Facebook / Sindikat biciklista
Facebook / Sindikat biciklista

Samo tri godine poslije, imamo priliku svjedočiti ponovnom pokušaju postavljanje iste te terase, u vlasništvu istog čovjeka, koja se, po svemu sudeći, opet kosi s pravilnikom Grada. [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Naime, u  Pravilniku o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, V. Postavljanje otvorenih terasa, čl. 18 jasno se ističe da se terase “postavljaju na način da ne ometaju korištenje zgrada i drugih objekata, urbane opreme kao što su klupe za sjedenje, kante za otpatke, stalci za bicikle i slično, te ne smiju ugrožavati sigurnost i redovan protok sudionika u prometu i onemogućavati prilaz i prolaz vozilima hitne pomoći, policije, vatrogasnim vozilima,vozilima komunalnih službi…”[/box]

“Horvatinčićeva terasa” krši pravilnik Grada?

Već u ovoj fazi je vidljivo da terasa, u vlasništvu tvrtke Hoto centar d.o.o. Tomislava Horvatinčića, krši ove navode, onemogućava prolaz vozilima za hitne intervencije te ometa korištenje klupe za sjedenje. Klupici je moguće prići, međutim, umjesto pogleda na trg, građani će gledati u stolove onih koji sjede na terasi. Uvjereni smo da ovakav pogled nije namijena klupice za sjedenje, zbog čega se ometa njeno korištenje.

Povodom sporne Horvatinčićeve terase oglasila se i zastupnica Sandra Švaljek koja je ustvrdila da se  u Zagrebu događa devastacija javnog prostora.

” Taj grad nije Zagreb. U Zagrebu se događa devastacija javnog prostora, postavljanje barijera i zaposjedanje područja namijenjenog nesmetanoj komunikaciji među građanima. Javni prostor, oblikovan s ciljem da ga ravnopravno koriste građani neovisno o njihovom socijalnom statusu, postaje ugostiteljska terasa na kojoj se demokratsko pravo boravka uvjetuje konzumacijom.”, napisala je Švaljek na svojoj Facebook stranici podsjećajući na razvojni plan grada u kojem se navodi da će društvene raspukline u našem gradu zacijelit ako uklonimo barijere, poboljšamo promet i stvorimo nove atrakcije te prostore za interakciju.

Zaposjedanje javnog prostora dozvoljeno samo Horvatinčiću?

U ovom kontekstu zanimljiv je nedavan događaj od 21. rujna kada se gradonačelnik obrušio na zagrebačke ugostitelje i njihove terase, posebice na kavanu Johann Franck. Tada je gradonačelnik ustvrdio da brojne terase izgledaju kao “kredenac od babe”. Kavana Johann Franck mu se zamjerila zbog zaposjedanja cijelog trga, kako je naveo. “Gledaj ove frižidere. Progledao sam kroz prste što sam dao noćni klub, sad bi zauzeli cijeli trg. Ne može to tako.”, komentirao je tada gradonačelnik.

Izgledno je da zaposjedanje trga i javnih površina gradonačelniku smeta te da nema namjeru isto i dozvoljavati. Osim kada je u pitanju privilegirana osoba, u liku i djelu Tomislava Horvatinčića.

Povodom postavljanja terase poslali smo i službeni upit Gradskom uredu za prostorno uređenje te do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

>>>ŠTO SE DOGAĐA NA CVJETNOM? ‘To više nije grad u kojem sam rođen’ (FOTO)

 


Komentari