‘ZA MIR I KLIMATSKU PRAVDU’ Prije nekoliko mjeseci stotine prosvjednika ležalo je na Trgu bana Jelačića, doznaje se što pripremaju ove subote

Foto: Zagreb.info

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb ove subote 23. travnja organizira drugi Klimatski marš pod nazivom “Za globalni mir, klimatsku i društenu pravdu”. Okupljanje počinje u 14.30 sati na Trgu Republike Hrvatske, a marš će se kretati rutom Frankopanska – Ilica – Trg bana Jelačića – Praška – Zrinjevac.

U najavi prosvjeda objasnili su razloge okupljanja.

“Prije mjesec dana, s početkom rata u Ukrajini ušli smo u novo poglavlje recentne povijesti na europskom kontinentu. Razdoblje prehrambene, energetske, ekonomske i sigurnosne krize, razdoblje uznapredovale militarizacije i cenzure, ali prije svega razdoblje destruktivne ljudske pogibelji. No, daleko od naših dvorišta, od naših očiju, iako za to dobro znamo preko medija, razaranje mnogih zemalja diljem planete traje desetljećima. Srca su nam, i misli, uz nebrojene stanovnice, stanovnike i sva živa bića Ukrajine, Afganistana, Sirije, Iraka, Jemena, Mijanmara, Etiopije, Eritreje, Sudana, Somalije, Palestine, Libije, Kurdistana…

Još do nedavno smo mogli govoriti da ratovi razaraju brzo, a klimatska kriza i sistem polako. Nažalost, to više nije točno. Klimatska kriza eskalira gotovo jednakom brzinom kao i ratovi, a posljedice su jednako katastrofalne. Znanost već desetljećima upozorava na jasno vidljive simptome klimatske krize: porast temperatura i razine mora, propadanje usjeva, suše, poplave, temperaturni ekstremi, gubitak bioraznolikosti i kolaps mnogih ekosustava. Posljedično, to uzrokuje nestašice hrane i vode, društvenu nestabilnost, ratove i izbjegličke krize”, upozoravaju iz inicijative i kao uzrok navode kapitalistički i patrijahalni sustav.

Naglašavaju da se zato moraju boriti protiv toga i, kako kažu, “stvarati sustav temeljen na klimatskoj pravdi, neraskidivoj od društvene pravde”.

“Nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo Globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom. Nužna je planetarna tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba, društvena i ekonomska pravda te ravnomjerno raspoređena dobrobit svih stanovnika naše planete”, kažu organizatori iz inicijative Extinction Rebellion Zagreb.

Podsjećamo, prošli “Klimatski marš za opstanak” održan je sredinom studenog prošle godine povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, konferencije na kojoj države diljem svijeta odlučuju o svojim klimatskim politikama koje će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize.

Komentari