ZA LJUDSKE VRIJEDNOSTI I POTICANJE DRUŠTVENOG BOLJITKA! Akademici pripremaju dodjelu nove nagrade za televiziju, kazalište i druge medije

Foto: Pixabay (ilustracija)

Promicanje ljudskih vrijednosti i poticanje društvenog boljitka, stvari su koje Humanistička inicijativa iz Zagreba, “Baščovjek” želi nagraditi.

Tako su u srijedu najavili pokretanje i dodjelu nagrade, a poziv za prijavu najavljuju objaviti sljedećeg tjedna.

Kako navode, nagrada Baščovjek okupiti će kompetentni i neovisni žiri koji će nagradu dodjeljivati za sedam kategorija: televizija, internet, portali, kazalište, radio, film i igrana serija, kao i za koncerte.

Nagrađeni mogu biti pojedinci, organizacije ali ustanove koje se bave ovim djelatnostima, koje udruga procjenjuje kao područja djelovanja s presudnim utjecajem na stanje društvene svijesti.

Već je poznati i kako će nagradom upravljati vijeće i članovi povjerenstava gdje se, među imenima, ističu: akademik Boris Senker, Tonči Matulić, Lino Veljak, Hrvoje Jurić, Nataša Bjelan, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, Sead Alić, Ksenija Pajić, Robert Raponja, Mario Kovač, Maja Car, Krešimir Krolo i drugi.

“Osvješćivanje važnosti humanističkih vrijednosti sve je potrebnije budući su one dugo u sve dubljoj krizi, a čovječnost i međuljudske odnose sve više na kušnju stavljaju bolesti, ratovi, klimatske promjene i elementarne nepogode”, poručili su iz udruge.

Dodaju i kako će se pri dodjeli nagrada vrednovati tri ključna kriterija: zalaganje za univerzalne ljudske vrednote, strukovna kvaliteta i javni utjecaj.

Dok raspisivanje natječaja najavljuju za idući tjedan, udruga ističe kako će rok za prijavu trajati sve do kraja ove godine.

Dodjela nagrade, očekuje se krajem veljače iduće godine u Tvornici kulture, a potvrđeno je kako će ceremoniju dodjele režirati poznati domaći redatelj i kvizaš, Mario Kovač.

“Ne smije se dogoditi da sutra, za deset godina, susreta više ne bude, da se Ljudi prestanu susretati, da prestanu postajati Ljudi”, poručio je akademik Branko Despot kao moto nagrade.

Inače Udruga Baščovjek već deset godina provodi projekte tzv. “etičko-dramskih natjecanja”, kao i radionica za mlade.

U tome surađuju s više od 25 škola, a uz preporuke stručnjaka, podršku udruzi Baščovjek u njihovom radu daju i Ministarstvo obrazovanja i Grad Zagreb.


Komentari