ZA I PROTIV: Dio roditelja ustao protiv uvođenja uniforma u škole

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mnogi vjeruju da će unifome smanjiti razlike među djecom, drugi im se pak oštro protive.

Gradonačelnik Milan Bandić preporučio je da se u zagrebačke osnovne škole uvedu uniforme. Neki roditelji ovu preporuku su dočekali “na nož” jer vjeruju da će se tako ograničiti prava djece. Prenosimo pismo koje je stiglo u redakciju Indexa.

“U školama Grada Zagreba ovih se dana provodi anketitranje roditelja o ideji uvođenja obaveznih školskih odora za sve učenike. Smatram to jednom od besmislenijih ideja u posljednje vrijeme. Nije li to tipičan (da ne kažemo „školski“) primjer ograničavanja prava djece – u svrhu indoktrinacije i etiketiranja da pripadaju nekom gradu ili školi?

Kao i uvijek kada se postavi neko anketno pitanje, nekima će se takva ideja svidjeti, većina neće imati ništa protiv ili neće imati neko mišljenje o tome, a neki će se suprotstaviti takvoj ideji”

Uniforme neće smanjiti vršnjačko nasilje

“Problem je to što će ograničenje slobode odijevanja u ovom slučaju vjerojatno biti nametnuto i onima koji ga ne žele – a da pritom neće biti postignuta nikakva učinkovita svrha.

Promašeno je razmišljanje da će se uniformiranjem smanjiti zadirkirivanje ili socijalne razlike među djecom. Vršnjačko zadirkivanje će nažalost uvijek postojati jer će uvijek postojati razlike u njihovoj visini, fizičkom izgledu, frizuri, tenisicama, boji školske torbe, tipu mobitela, načinu ponašanja, karakteru i desetcima drugih stvari koje su djeci motiv za međusobno uspoređivanje i zadirkivanje. Želimo li smanjiti socijalne razlike među djecom, onda ciljano treba pomoći obiteljima koje nemaju posao, koje nemaju primanja ili uvjete za život, a ne uvođenjem norme da svi trebaju izgledati isto. Ako je problem izgled djece čiji si roditelji ne mogu priuštiti odgovarajuću odjeću, onda ćete tim obiteljima najbolje pomoći tako da im kroz socijalne programe nabavite običnu civilnu odjeću.

Ako želite ravnopravno pomoći općoj populaciji djece, zar ne bi bilo korisnije djeci u školama ponuditi kvalitetnije obroke, učiteljima i nastavnicima bolja nastavna sredstva i uvjete rada, nego se baviti propisivanjem, normiranjem, šivanjem, distribuiranjem i nadziranjem obveznih školskih uniformi? Ne postoji nikakav koristan odgojno-obrazovni efekt u uvođenju obveze da svi trebaju izgledati jednako. Uniformiranjem se neće umanjiti zadirkivanje niti socijalne razlike među djecom, niti će se pomoći učiteljima i nastavnicima da učinkovitije obavljaju svoj posao”.

Treba poticati kreativnost, a ne obilježavati djecu

“Osobno ne želim da moja – a niti tuđa – djeca budu obilježena na bilo koji način, jer ona ne pripadaju niti školi, niti gradu Zagrebu. Osjećaj pripadnosti svojoj školi ili gradu te razvoj zdravih odnosa i tolerancije među njima treba podržati poticanjem njihove kreativnosti i razvijanjem etičkih načela, a ne uvođenjem nepotrebnih normi bilo koje vrste. Učimo ih da vole se svoj grad, da poštuju drugu djecu i da prihvaćaju tuđu slobodu izbora. Učimo ih da se zdravi odnosi sa školskim prijateljima i prijateljicama mogu i trebaju postizati međusobnim pomaganjem, tolerancijom, uvažavanjem i razvijanjem načina njihovog komuniciranja.

Da se razumijemo, svi oni koji žele u školu ići međusobno identično odjeveni, neka se dogovore i neka slobodno idu kud hoće, ali ne želim da se nameće sasvim nepotrebna obveza učiteljima, nastavnicima, onim roditeljima i onoj djeci koja to ne žele. Neka će djeca sutra raditi u policiji, zdravstvu, vojsci, crkvi, u radionici, restoranu, bankarstvu ili slično i bit će obavezni koristiti propisanu poslovnu uniformu. No, to je nešto drugo – nitko nije obvezan zaposliti se u takvoj službi i prihvatiti odjevna pravila koja dolaze s takvom službom. Dakle, takvo uniformirano odijevanje je stvar osobnog izbora, za razliku od uniformiranja u osnovnim i srednjim školama”.

Ograničavanje slobode izražavanja?

“Sloboda odijevanja je također i sloboda izražavanja.

Školske će uniforme vjerojatno biti dio kampanje nekih gradonačelničkih kandidata na lokalnim izborima, a ovo je priprema i provjera terena. Ako većina građana u anketi izrazi simpatije prema toj ideji, budite sigurni da će barem jedan gradonačelnički kandidat javno jamčiti da je sve sredio i da novaca u gradskom proračunu za to ima koliko treba, i tako će naša djeca opet biti politička tema. Usput, posljednji put kad su se na ovim prostorima djeca uniformirala, podsjetit ću Vas, dobivali su u školi svečane crvene marame i plave kape, a bijele košulje trebali su kupiti roditelji.

Što su time djeca dobila? Zar želimo to obnoviti? Čemu, koja je svrha?

Da zaključim! Obaveza da svi trebaju izgledati identično ne doprinosi nikakvoj odgojno-obrazovnoj svrsi, i zato želim izraziti svoje protivljenje uvođenju norme odijevanja na uniformirani način. A kao građanin Zagreba i punilac gradskog proračuna želim da se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i škole bave svojim poslom – sa svoja dva „O“ za koje su nadležni – odgojem i obrazovanjem djece, a na odijevanjem i oblačenjem djece”, navodi u pismu A.Č.

>>> ODUŠEVLJENI ŠKOLSKIM UNIFORMAMA: Profesori i učenici sada su jednaki, kao da igraju za istu momčad (FOTO)

>>> UNIFORME U ŠKOLAMA: Oni koji su ih nosili otkrivaju zašto su fenomenalne (FOTO)


Komentari