ZA BRITANAC NEMA ADVENTA: Dok je u cijelom gradu blještavilo tamo je pustoš (FOTO)

Zagreb.info

Ako se ovih dana uputite u grad tamo će vas dočekati raskoš, sve dok ne dođete do Britanca.

Jedan od, Zagrepčanima, najdražih trgova u ovo, najljepše doba godine, zjapi parazan i razrovan. Jedino što u tom djelu grada odaje da nam se Božić približava su lampice koje sramežljivo svjetlucaju na golim granama.

Pomalo tužan i zaista ružan prizor dočekao nas je tamo dok smo šetali gradom, a pomalo i podsjeća na scene iz filmova strave i užasa.

Zagreb.info
Zagreb.info

Na prvi dan Adventa u Zagrebu tamo je radila samo jedna cvjećarnica čiji vlasnici su starosjedioci na Britancu, osim njih, ni žive duše. Uz to što tamo nema apsolutno nikakvog programa, sliku dodatno narušava i razrovana ulica u kojoj su u subotu stajali samo napušteni strojevi.

I sve je to dio “Afere Britanac”. Naime, iako je struka protiv toga u Gradu su odlučili da će intervenirati u prostor zagrebačkog trga. Arhitekti su mišljenja da Britanac pripada rubu donjogradske strukture i povijesnom spomeničkom pojasu, zbog čega je nedopustivo da se postavi fontana poput one na Radničkoj cesti. Takva fontana bi u potpunosti uništila duh povijesno bitnog trga.

Zagreb.info
Zagreb.info

Na jednoj strani lampice, a na drugoj uništenje, to je sve što ova slika pokazuje i to je dovoljno, barem nama. Gradu nije bila dovoljna ni pobuna stanovnika Britanca.

Oni su se žalili da tamo vlada opsadno stanje, stvaraju se ogromne gužve jer automobili nemaju kuda i tako je već više od četiri mjeseca.

“Voziti se Britancem, Kukuljevićevom i Radničim dolom, Pantovčakom, Nazorovom i priključiti se na Ilicu je postalo nemoguće jer je Britanski trg prema ulici postao dvosmjeran, a od Ilice prema Kukuljevićevoj je zatvoren i to bez najave i obrazloženja. Tu saobraćaju još 4 autobusa… Cijeli taj dio Zagreba je već 4 mjeseca van funkcije, a da ne spominjem da je ukinuto 56 parkirnih mjesta. ZAUSTAVIMO UNIŠTAVANJE BRITANCA!“, napisala je jedna od stanovnica ovog dijela grada.

Zagreb.info
Zagreb.info

Njihove molbe, čini se, nitko ne čuje ili ih ignoriraju jer radovi su još uvijek u tijeku, a Adventa za njih nema. Mogu jedino gledati u uništeni aflat ili u pusti trg koji bi u ovo doba godine trebao zračiti vedrinom kao i ostatak grada.

Protjerao obrtnike i utukao tisuće kuna

Zbog svojih projekata koji su, vrlo lako moguće, bili preuranjena predizborna kampanja gradonačelnik Bandić odlučio je protjerati neke obrtnike s Britanca. Došlo je to preko noći, odlučio je da neće produžiti ugovor s njima.

Posljedni uklonjeni objekt bila je Kava Tava, a iako je vlasnik kazao da će se boriti njegova kućica uklonjena je pod okriljem noći. Bandić se tada opravdavao kako to radi jer će se na Britancu izgraditi parkiralište i ugibalište ua autobuse i da će sve biti gotovo u tjedan dana.

Četiri mjeseca kasnije imamo 600 tisuća kuna manje u proračunu i raskopan trg koji umjesto da poziva ljude na druženje, tjera i domaće i turiste što dalje.

>>> ŠTO ZAGREPČANI MISLE O BRITANCU? ‘Mi iz Donjeg grada šutljiva smo većina, zaustavimo uništavanje trga!’

>>> ZAUZET KOLNIK I ONEMOGUĆEN PROMET: Nastavljaju se radovi u blizini Britanca

>>> IMAMO LI AFERU BRITANAC? Struka upozorava, a Grad ignorira!

>>> BORBA ZA BRITANAC TEK POČINJE! VAPAJ OBRTNIKA: ‘Direktor tržnica pobjegao je na more!’


Komentari