ZA BAKICU IZ ZAGREBAČKOG TRAMVAJA: ‘Pomozite mi da ju nađem i olakšam joj zimu!’

de.wikipedia.org

Nije prosila, samo je tražila izvor topline.

Pogled kroz prozor tramvaja broj 12 prožimao me trncima hladnoće. Volim zimu, volim prosinac, no hladnoću sam oduvijek teško podnosila. Suputnici u zagrebačkom tramvaju, naoružani rukavicama, šalovima i toplim čizmama, odavali su iste osjećaje.

Hladnoća se uvukla u kosti. Negdje oko Kvaternikovog trga u tramvaj je ušla Ona. Zgurena bakica od kojih 70 godina. Možda i koju godinu manje, tko bi znao, no njezino izbrazdano lice, prepuno tragova preteškog bremena na leđima djelovalo je tako staro.

Junakinja moje priče na nogama je imala neke lagane cipelice, prelagane za oštre temeprature prosinca. Svoja zgurena leđa prekrila je štrikanom vesticom, čije rupe olakšavaju prodor hladnim naletima vjetra. Svoju, nekoć vjerojatno sjajnu kosu, ona je sakrila pod šarenu maramu, a tanka pohabana crna suknja koju je imala na sebi zapečatila je cjelokupan prizor preteškog života u neimaštini.

Probijala se ova bakica kroz gužvu u zagrebačkom tramvaju, no nije prosila. Prihvatila je svaku kunu koju joj je netko od sugrađana gurnuo u naboranu ruku, uz suze u očima i lavinu zahvala. No, nije molila, djelovala je kao da joj je vožnja u tramvaju jedini siguran izvor topline.

Temperature će biti sve niže i niže

Prekapala sam po džepovima, dala sam joj sve što sam u tom trenutku imala kod sebe, ali uz jak osjećaj da moj doprinos, koliko god bio iz dubine srca, nije rješenje za zimu koju bi ona trebala preživjeti. Ne znam kakva je njezina priča, nisam sigurna niti u kakvim uvjetima živi, ali znam da joj pomoć treba. Znam da nas čekaju sve niže temperature, a njezina tanka vestica ne može ju čuvati od hladnoće, leda i snijega.

Bakica je izašla iz tramvaja, drhtavim korakom i uputila se u nepoznatom smjeru, vjerojatno tražeći nadu i tračak svjetlosti na ledenim gradskim ulicama. Želim ju naći, želim čuti što joj treba i pronaći način da joj omogućim barem dostojanstvenu zimu. Ne znam kako, no znam da ću uspjeti.

Ako ove retke čita netko tko zna gdje se promrzla bakica nalazi ili neka dobra duša koja može pomoći na bilo koji drugi način, javite se u inbox portala ili na mail [email protected]. Svaka informacija je dobro došla.

>>>VELIKA HUMANITARNA AKCIJA: Čak 70 zagrebačkih obitelji treba pomoć, pogledajte kako im možete uljepšati blagdane!

Komentari