VRUĆINE SU STIGLE, A U KAKVOM SU STANJU GRADSKA JEZERA? Doznajemo kakva je kvaliteta vode i ima li nade za kupališnu sezonu!

Bundek (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

U potrazi za rashlađivanjem od vrućina, odlučili smo doznati kakva nas kupališna sezona očekuje na gradskim jezerima. I imamo odlične vijesti.

“Gradska skupština Grada Zagreba, donijela je odluku o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanja kupališne sezone u 2022. godini. Sezona kupanja na Jarunu i Bundeku obuhvaća razdoblje od 1. lipnja do 15. rujna tekuće godine”, otkrili su nam iz Grada Zagreba.

Iz Štampara tvrde: Jezera su čista

Godišnju ocjenu kakvoće vode na kraju sezone kupanja izrađuje i donosi NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ te predstavlja temelj za donošenje odluke o tome koje plaže će u narednoj sezoni biti proglašene lokacijama za kupanje. Dobra vijest je da su mjerenja pokazala izvrsnu kakvoću.

“Posljednje mjerenje kvalitete vode obavljeno je 18.05. 2022. sukladno Uredbi o kakvoći vode za kupnje, a prema informacijama nadležnog Gradskog ureda i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, svi ispitani uzorci (16 uzoraka jezera Jarun i 3 uzorka jezera Bundek) su izvrsne kakvoće”, navode iz Grada.

Još ništa od Plave zastave na Jarunu

Ipak, za Plavu zastavu ćemo se morati strpjeti još neko vrijeme.

“Za ovu sezonu ustanova Upravljanje sportskim objektima nije kandidirala jarunske plaže za dodjelu Plave zastave prvenstveno slijedom potrebe za uštedom sredstava obzirom da se za svaku dodijeljenu Plavu zastavu plaća određeni iznos nacionalnom koordinatoru programa. Vezano uz jezero Bundek, od samog početka rada kupališta (2006.), a zbog relativno malog volumena vode koji se tijekom ljeta i smanjuje, nije razmatrana prijava za Plavu zastavu.

Napominjemo kako ćemo, neovisno o izostanku kandidature, i ove sezone svojim korisnicima osigurati istu razinu usluge, a koja je propisana i kriterijima Plave zastave kao što su organizacija liječničke i spasilačke službe, dostupni sanitarni objekti, tuševi i voda za piće, pojačano čišćenje plaža od otpadaka te redovno informiranje javnosti o kakvoći vode za kupanje, kako na web i fb stranicama Ustanove tako i na informativnim panoima uz plaže”, objašnjavaju iz Grada Zagreba.

Također su podsjetili da je ovo jedna od rijetkih sezona u proteklih nekoliko godina, da su kupališta Jarun i Bundek proglašene lokacijama za kupanje. Hoće li se kupači odazvati, ostaje nam za vidjeti.


Komentari