Vrtićke tete pribojavaju se jeseni: ‘Kako ćemo zagrliti i utješiti dijete?’

Pexel

Vrtićka godina počinje tjedan dana prije škole, 1. rujna. Trenutno nema novih preporuka za vrtiće,  a odgojiteljice se pribojavaju da će se morati prilagođavati preko noći.

“Nas odgojitelje u vrtićima Stožer ne spominje, samo nastavnike u školama, a mi smo i ugroženije. S malom djecom ne možemo biti na distanci, njih treba ponekad utješiti, nositi na rukama, smiriti, imati općenito bliski kontakt s njima”, ogorčene su “tete” iz vrtića, kojih se nekoliko javilo 24 sata s pitanjem zašto se njih ne spominje u kontekstu nove školske godine.

Vrtićka godina, dodaju, počinje i ranije, 1. rujna, tjedan dana prije škole, a još nema novih preporuka za njih. Odgojiteljice se boje da će se morati prilagođavati preko noći te da neće biti dovoljno zaštićene.

“Zanima nas, primjerice, hoće li biti smanjene vrtićke grupe s djecom koja nam dolaze prvi put i tek se prilagođavaju. S takvom je djecom potrebno najviše kontakata i bliskosti”, rekla je “teta” iz jednog zagrebačkog vrtića.

Druga pak dodaje kako su maske u radu s djecom problematične, posebice kod male djece, koja moraju vidjeti lice svoje odgojiteljice.

“Osim toga, hoćemo li imati dosta maski, jer jedna je naša maska neupotrebljiva već nakon sat vremena – mi stalno pričamo, pjevamo”…, ističe odgojiteljica.

Djeci je kontakt s njima, ali i međusobno presudan.

“Halo, epidemiolozi, kako ćemo ubuduće zagrliti i utješiti dijete?”, poručila je jedna odgojiteljica.

Dodaje tome kako i među njima ima onih pred mirovinom, ali i općenito s povišenim tlakom i šećerom, dakle onih koji su u rizičnoj skupini. Neke od odgojiteljica kažu kako su se vratile u ljetna dežurstva nakon godišnjih odmora, a nisu morale, primjerice, na testiranje na koronu.

“Mislim da je trebalo uvesti takvo nešto, obavezno mjerenje temperature prije posla nije dovoljno”, istaknula je jedna zagrebačka odgojiteljica.

Ona napominje kako je s predškolcima lakše zato što razumiju i poštuju higijenske upute, ali se postavlja pitanje što s malom djecom koja traže kontakt?

Nedavna korejska studija pokazala je, da djeca do deset godina upola manje prenose virus od starije djece i odraslih, za što postoje dva razloga.

Imaju manji kapacitet pluća zbog čega, ako su zaražena, u svojem aerosolu imaju i manje virusa, dok su i niža pa njihov aerosol ne dopire do odraslih. Odgojiteljice rade u grupama s puno djece, nose ih, premataju i sigurno su izloženija skupina.

Od epidemiologa i u Ministarstvu zdravstva 24 sata doznaje samo da rade i na novim mjerama za vrtiće, a koje će to biti, još nije poznato. Odgojiteljica u vrtiću je i supruga ministra Vilija Beroša, koju će sigurno isto zanimati što novoga Stožer ima u pripremi.


Komentari