Vrijedne freske u Banskim dvorima: Obnovom otkriveni do sad nepoznati detalji

Izvor: Facebook

Ova je palača kroz povijest bila u rukama mnogih, od prvog vlasnika bana Petra Zrinskog do zadnjeg baruna Ivana Emilijana Kulmera. On je bio zadnja osoba u čijem su vlasništvu bili dvori prije nego li su postali centar političke vreve u Hrvatskoj.

Danas njime zasjeda Vlada Republike Hrvatske. Naime, prošlog ljeta su počeli s obnovom palače koja vrijedi 4,1 milijuna kuna. Kad su radnici skidali stare tapete, ispod njih su našli zlata vrijedne antikne i stare freske. Sada su restauratori otkrili do sada Hrvatima nepoznate detalje.

Analizom su utvrdili da djelo datira u prijelaz iz 18. u 19. stoljeće, kada je upravo Kulmer bio vlasnik zgrade. Prepoznali su da su freske izvedene secco tehnikom, no autor im je još uvijek nepoznat. Barem zasad, kažu iz Vlade, dodajući da se radi o “srednjoeuropskom slikaru”, prenosi Večernji list.

Danas stručnjaci rade na tome da sačuvaju ove freske koje se više neće prikrivati. Na tome su inzistirali iz Vlade, pod palicom premijera Plenkovića. Cijeli tim radi rekonstrukciji te se koriste finim tehnikama da bi se freske obnovile i dokumentirale.

– Na osliku su zatečena različita oštećenja, poput natučenih površina nastalih kao priprema za kanal za električne instalacije iz raznih faza uređenja dvorane. Na nekim mjestima nedostajao je slikani i žbukani sloj do građe zida – ističu iz Vlade RH za Večernji lis.


Komentari