Vrgoračke jagode prodaju se po nabijenim cijenama, a ova praksa šteti i drugim uzgajivačima

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vrgoračke jagode počele su se prodavati na nekoliko lokacija u Zagrebu, ali po neobično visokoj cijeni, prenosi Jutarnji list.

Naime, pakiranje vrgoračkih jagoda od 500 grama prodaje se po cijeni od 25 kuna, što je 50 kuna za kilogram jagoda. Usporedbe radi, trgovački lanci, jagode istih sorti, clery i joly, prodaju za 10 kuna.

Ova za mnoge visoka cijena neće samo naštetiti uzgajivačima ovih jagoda, nego i svima drugima, tvrdi Marijan Horvat, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba “Jagodica purgerica”.

“Ja sam jučer od naših članova dobio informacije kako prekupci koriste ovu situaciju i nabijaju cijene jagoda na prodajnim mjestima u Zagrebu. I inače su vrgoračke jagode bile skuplje za 15-ak posto od naših u sezoni jer su dozrijevale koji tjedan prije, ali ovo je cijena koja bi mogla ugroziti i naš urod jer će se ljudi okrenuti uvoznoj jagodi”, rekao je.

Članovi udruge “Jagodica purgerica” svoje će jagode od početka idućeg tjedna prodavati po staroj cijeni od 15 kuna za 500 grama, a uveli su i novosti poput dostave za veće količine po još boljim cijenama.


Komentari