VRANE IZLUDILE ZAGREPČANE, SVIMA JE DOSTA: Jedni naručuju uklanjanje gnijezda, a drugi prijete prijavama

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iz Udruge za zaštitu divljih životinja upozravaju kako će, ako se situacija nastavi, početi prekršajno prijavljivati skidanje gnijezda. 

Iako radnici Zrinjevca već godinama na prijave građana skidaju gnijezda vrana, iz Udruge za zaštitu divljih životinja (AWAP) upozoravaju da je ukljanjanje gnijezda dok u njima ima jaja ili živih mladih, a to je od travnja do kolovoza, zabranjeno. Namjera im je svaki takav slučaj prekršajno prijaviti, jer žele stati na kraj ponašanju koje ide na štetu vrana.  Predsjednica AWAP-a Ingeborg Bata za Jutarnji list otkrila je kako se zapravo radi o besmislenoj, a ne samo protuzakonitoj radnji. Naime, vrane neće napustiti područje u kojem žive samo zato što više nema gnijezda, već će ih napraviti opet u slučaju da ih netko ukloni. To nisu lijene ptice, upozorava Bata, a i ukoliko nema jaja, do kraja sezone vrane će napraviti barem dva legla.

Vrane će izgraditi nova gnijezda, ali postoji prirodna kontracepcija

“Nadamo se da radnici Zrinjevca nisu poubijali ptiće u gnijezdima, jer premda vrane nisu zaštićene ptice, u doba kada bilo koja životinja ima mladunce ne smije ih se uznemiravati i ubijati mlade. Susjedi, koji su nam dojavili što se događa, kažu da su radnici skrivali gnijezda, tako da ni ne znamo je li u njima bilo ičega. U svakom slučaju, mi ćemo ih prijaviti budu li opet u narednom razdoblju poduzeli slične radnje” ističe Bata. Uz to, predsjednica udruge je podsjetila na izvrsnu metodu ‘kontracepcije’ koja ne šteti ni vranama, a ide u prilog stanarima. Naime, jaja u gnijezdima dovoljno je lagano promućkati. Ako se to napravi, iz njih se neće izleći ptići, vrana će sjediti na njima misleći da je sve u redu i neće nesti nova jaja.

U Zrinjevcu pod pritiskom s obje strane

Uklanjanje gnijezda, dodaje, čini vrane agresivnima i dovodi ih do toga da one počnu napadati prolaznike, ispričala je Ingeborg Bata. S druge strane, direktor tvrtke Zrinjevac koja uklanja gnijezda,  Igor Toljan objašnjava kako su njegovi radnici nemoćni. Pritišću ih, kaže, bijesni građani koji žele riješiti problem, a s druge strane biolozi.

“U gnijezdima koje smo jučer uklonili nije bilo jaja, tako da nitko nije stradao. Gnijezda se miču kako bi se vrane odselile. Razumijem i jednu i drugu stranu, ali znam da nitko tko ne živi uz vrane zapravo ne zna koliko su bučne. Najviše o tome znaju stanari Remetinečkog Gaja, Jaruna, Dugava i Folnegovićeva naselja. Mi sad u gradu nemamo druge ptice osim vrana i to je strašno” rekao je Toljan za Jutarnji list.hr. 

Desetljetni problem

Dodaje kako je problematična situacija s vranama počela prije deset godina, kada su ljudi počeli bacati hranu kroz prozore, pokraj kanti za smeće i uz to nisu zatvarali kontejnere. Vrane su tu pronašle izvore hrane i zato su pomaknule staništa u naselja. Zasad nema nikakvog rješenja za problem s vranama.

>>>Ne ubijajte vrane, pripazite na okoliš oko zgrade!

Komentari