Vraća se hit kupalište ‘Čić beach’: Bit će to sportsko-rekreativni centar ljepši i od Jaruna!

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Prije dvadeset godina tamo je bilo hit-kupalište “Čič beach” na kojemu su se redovno održavali rock-koncerti, a 1979. i Europsko prvenstvo u skijanju na vodi. Trenutno služi kao “rudnik” šljunka, a zbog dubine umjetnoga jezera od čak 50 metara kupanje je dopušteno samo na vlastitu odgovornost, piše Večernji.

Uz malo truda, ponovno može biti poput Jaruna, pa čak i ljepše. Tako situaciju opisuje Alen Šembera, voditelj nedavno osnovane udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more, a kojoj je cilj područje površine oko 100 hektara nadomak Velike Gorice pretvoriti u sportsko-rekreativni centar za djecu i odrasle u kojem će se, ističe, rado odmarati stanovnici cijele Zagrebačke županije.

Ideja o revitalizaciji jezera nije nova, priznaje Šembera, jer su prostorni planovi za uređenje pripremljeni još 2012. godine, a njima je predviđena gradnja hotela, autokampa i kampa na vodi, a želja je bila realizirati i sportsku namjenu uređenjem vodenog i adrenalinskog parka, skate i BMX poligona, veslačkog, karting, ronilačkog i jedriličarskog centra te raznih terena uz plažu. Projekt je nakon toga stao, a pokretanjem udruge koja, između ostalog, okuplja i stručnjake iz područja graditeljstva i urbanizma, kaže, stvari su se napokon pomaknule s mrtve točke.

“Bili smo na nizu sastanaka s predstavnicima Zagrebačke županije, njezine Javne ustanove Zeleni prsten te velikogoričke Gradske uprave, ali i jednim od dva koncesionara koji imaju pravo vađenja šljunka na jezeru Čiče. I došli smo do prijedloga rješenja, a to je da se koncesionaru dopusti da nastavi eksploataciju na dijelu jezera te da zauzvrat “uskoči” u realizaciju projekta koji bismo pokušali financirati iz fondova Europske unije. Do drugog koncesionara, pak, još pokušavamo doći – objašnjava Alen Šembera.


Interdisciplinarni pristup Inicijativu podržava i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja posebno hvali ovakav, interdisciplinarni pristup realizaciji projekta.

Komentari