Vožnja u ZET-ovim busevima bez klime: ‘Osjećam kako mi se mozak pretvara u žvaku i pitam se jesam li morao ovu saunu platiti 1 000 kuna’

retkovec.net

Muke po ZET-u.

ZET-ovi busevi ponovno su najtoplije mjesto u Zagrebu. Osim što je putnike ponovno razljutio ljetni vozni red koji, unatoč rjeđim vožnjama, još uvijek uspije debelo kasniti, jedno od ključnih problema su klime u ZET-ovim busevima, odnosno činjenica da su ugašene. Uz upozorenje zbog opasnosti od toplinskog udara u Zagrebu to putnicima nikako ne ide u korist, upravo suprotno. Putnici na autobusnim i tramvajskim stanicama čekaju Božju milost umjesto javnog prijevoza koji plaćaju.

Javilo nam se nekoliko ogorčenih čitatelja koji su nam se požalili zbog gore navedene problematike. Istaknuli su da ovakve situacije imaju vrlo štetan učinak na bolesne, ali i zdrave građane.

“Zbog duljeg čekanja tramvaja riskiramo rak kože, jer stanice i koje imaju nadstrešnicu ne pružaju hlad”, istaknuo je Zagrepčanin.

>>> OPASNOST OD TOPLINSKOG UDARA: Izdano upozorenje za Zagrepčane

‘Ovu saunu platio sam 1 000 kuna’

Ljutite putnike zanimala je logika dispečera u garažama kada ZET na 30 stupnjeva u hladu na linije pošalje Mercedesove autobuse (popularno zvane kockice) koji su u ZET-u od 1998. godine, i to s ugašenin klimama u busevima tijekom cijeloga dana na raznim linijama diljem grada.

“Osjećam kako mi se mozak pretvara u žvaku i pitam se jesam li morao ovu saunu platiti 1 000 kuna, kad sam mogao u pravu parnu kupelj za 8 puta manju cijenu. Ujedno, osjećam se nervozno, razdražljivo i nadasve prljavo, a i strahujem da mi se tenisice ne razlijepe od vrućine. Vožnja ZET-om ljeti je valjda kazna za one koji “ne žele” otići na more, pa ih se svim ‘toplinskim’ silama želi otjerati”, zaključio je ljutiti putnik.

Očitovanje iz ZET-a

Sukladno problematici, nedavno je čitatelj ZET-u poslao upit vezano uz temperature u putničkom prostoru, a sami djelatnici ZET-a složili su se da ako temperatura nije optimalna, putovanje ne može biti ugodno.

Sustav hlađenja podešen je prema tehničkim postavkama proizvođača, kada govorimo o vozilima novijih generacija i vozač ne može dodatno regulirati temperaturu, već je ona ovisna o utjecaju vanjske temperature. Nadležna služba dodatno će provjeriti rad sustava za hlađenje i to na svim vozilima. Iako je vozni park većim dijelom obnovljen, sukladno mogućnostima prijevozna se usluga realizira i s vozilima starije generacije.

Sigurno je kako će i vozila starije generacije, još neko vrijeme voziti zagrebačkim ulicama, no noviji autobusi uključuju se u promet na što veći broj linija i to proporcionalno resursima kojima raspolažemo. Odluku o tome donosi nadležna služba, a na nju utječe čitav niz prometnih i tehničkih parametara. Uskoro se očekuje i daljnja obnova voznog parka te smo uvjereni kao će putovanje biti znatno ugodnije“, kazali su iz ZET-a.


Komentari