Vozio je bez vozačke dozvole i prouzročio nesreću u kojoj je on najteže ozlijeđen, sada je osuđen, ali do kraja je tvrdio da nije kriv

Foto: Pixabay

U kolovozu prošle godine, na križanju Ulice SR Njemačke i Hribarovog prilaza oko 9.20 sati Seat zagrebačkih oznaka sudario se s drugim automobilom. Vozač Seata ispao je iz vozila koje se nedugo zatim i zapalilo, prenosi Jutarnji list. 

Vozač Seata tužen je da je prošao kroz crveno svjetlo, da nije bio vezan pojasom, ali i da je vozio bez položene vozačke dozvole. Tada, ali i na sudu, osumnjičeni se branio kako nije kriv.

“Točno je da sam vozio bez vozačke, ali nisam prošao kroz crveno svjetlo i bio sam vezan. Išao sam iz Dugava prema Sloboštini i bio sam prisiljen voziti zbog posla. Došavši na križanje sa SR Njemačke na semaforu je bilo zeleno pa sam ušao u raskrižje i tad je na moj prednji desni dio naletio drugi auto koji je vjerojatno prošao kroz crveno. Moj je auto od tog udarca odbačen sa strane te se samozaapalio. A ja sam ozlijeđen. Bio sam vezan, jer da nisam ne bi mi bilo puklo rebro”, kazao je vozač koji je prethodno višestruko osuđivan zbog prometnih prekršaja.

Drugi sudionik nesreće same se nesreće sjeća nešto drugačije, a to je ponovio i na sudu.

“Bio sam u autu sa sinom. Dolaskom do raskrižja na semaforu je bilo čisto zeleno svjetlo. Najednom je meni s lijeve strane došao auto koji me udario u prednji bočni dio. Bio je to dosta jak udarac od kojeg smo ja i sin bili natučeni i ošamućeni. Izašao sam van i pokušao pružiti pomoć vozaču koji je ispao van iz svog auta te bio u nesvjesnom položaju. Ubrzo je stigla Hitna i policija. A auto se zapalio nekih 15-ak minuta nakon sudara”, kazao je.

Sud je ipak stao na stranu drugog sudionika te je 44-godišnjeg vozača Seata zbog vožnje bez vozačke i prolaska kroz crveno svjetlo kaznio sa 15.000 kuna dok je oslobođen optužbe da u vrijeme nesreće nije bio vezan pojasom. Na prijedlog Policijske uprave zagrebačke da se vozaču izrekne i zabrana upravljanja B kategorijom u trajanju od četiri mjeseca nakon što položi vozački ispit i stekne pravo na upravljanje, sud mu je nije izrekao, a taj ustupak opravdali su mišljenjem da će se okrivljenik ubuduće kloniti počinjenja prekršaja u prometu s obzirom na prethodno navedene olakotne okolnosti (otac četvero djece, djelomično priznanje djela, korektno držanje u sudnici i nezaposlenost), a osim toga je vrlo neizvjesno i upitno hoće li okrivljenik ikada položiti vozački ispit, zaključili su.

Okrivljenik je oslobođen i plaćanja sudskih troškova jer je nezaposlen te uzdržava četvero maloljetne djece.


Komentari