Vozači obustavili promet i stvorili kaos na zagrebačkim cestama zbog prosvjeda: policija najavila kazne

Građanska inicijativa “STOP rastu cijena goriva” pozvala je vozače u cijeloj Hrvatskoj da sudjeluju u prosvjednoj akciji za smanjivanje cijene goriva danas od 15,30 do 16,30 sati gašenjem motora svojih vozila ondje gdje se zateknu u to vrijeme.

MUP je upozorio da će policija kažnjavati prosvjednike koji će ugrožavati ili smetati normalnom odvijanju prometa.

“Policija je postupila prema svojim ovlastima te snimala vozače i lokacije kako bi se naknadno moglo utvrditi tko je sudjelovao u blokadi prometnica”, rečeno je iz PU zagrebačke.

Kako su za Index.hr potvrdili u zagrebačkoj policiji, na prostoru PU zagrebačke promet je bio blokiran na deset lokacija.

Potvrdili su i da će oni koji budu identificirani naknadno biti prekršajno prijavljeni.

16:20 Damir Kristijan Rogina, iz Inicijative Ugasi motor, kazao je za N1 da se danas odazvalo više vozača nego prošli tjedan, ali da akcija nije potpuno uspjela.

“U odnosu na prošli put je bolje, prošli put su stala tri auta, a sad njih 30, stvorila se kolona od tri kilometra i blokirala Novi Zagreb. Ljude ne zanima da im bude bolje, sve dok ne dođu u situaciju da ostanu bez plaće ili da im stigne ovrha”, izjavio je Rogina.

16:09 Na terenu je i interventna policija, zapisuju registarske tablice automobila. Jedna policajka kamerom snima prosvjednike i automobile, piše Index.hr.

16:04 Jedan od policajaca na zagrebačkom rotoru potvrdio je u razgovoru za Index.hr da dosad nije napisao niti jednu kaznu.

16:00 Vozači koji su zaustavili automobile, izjavljuju da su “ostali bez goriva” ili im se “pokvario automobil”.

15:43 Automobili su se u oba smjera zaustavili i na Aveniji Dubrovnik i u Ulici kneza Branimiru.

15:41 Na zagrebačkom rotoru stanje je kaotično. U smjeru istoka jednom trakom se vozi, a u dvije je obustavljen promet.Promet je djelomično obustavljen i u smjeru zapada te prema centru grada. Stigla je policija koja je najavila da će sve koji će inicirati zaustavljanje vozila prekršajno kazniti.

Upozorenje policije

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa, najavili su iz MUP-a te pozvali građane na poštivanje prometnih propisa koji osiguravaju sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve sudionike.

Iz inicijative “STOP rastu cijena goriva” poručuju pak da oni ne organiziraju punktove niti građane, već pozivaju građane da na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor., a pritom ističu kako je važno da se osigura jedan prometni trak za nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Osim vozača osobnih automobila na sudjelovanje u akciji pozivaju i pješake, bicikliste, motoriste i vozače svih kategorija te napominju kako pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima.

Barem 10.000 vozila s ugašenim motorima

Nakon akcije upozorenja pod nazivom #ugasimotor održane u brojnim hrvatskim gradovima u trajanju od 10 minuta u petak, 15. lipnja, organizatori očekuju još veću i širu akciju, jer im se, kako tvrde, na stotine građana javlja da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradovima i mjestima.

U prvome prosvjedu, prema policijskom izvješću, u blokadama hrvatskih prometnica sudjelovala su 2572 vozila, a organizatori danas očekuju barem 10.000 vozila s ugašenim motorima.

Upozoravaju da je Hrvatska među državama koje plaćaju najskuplje gorivo u Europi i da stoga traže odgovore na pitanja zašto su cijene goriva u Hrvatskoj toliko visoke, koliko naftne kompanije zarađuju podizanjem cijena i kakve su mogućnosti građana da se odupru daljnjem rastu cijena.

Policija je na upit Hine izvijestila kako će pratiti stanje na hrvatskim prometnicama kao što to inače čini te će, dođe do bilo kakvih zastoja, osigurati alternativne pravce, ako će to biti moguće.

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa.

Neslužbeno se doznaje da su neki vozači nakon prošlog prosvjeda već dobili prekršajne prijave zbog nepropisnog parkiranja.


Komentari