Vozač ZET-a Ivica vodi borbu već šest mjeseci s ‘dugim covidom’: ‘Bojim se da neću biti onaj stari’

Foto: Ivana Batev / CROPIX

Ivica Lučić iz Zagreba jedan je među stotinama koji se bori s dugim posljedicama covida o kojima se i u medicini još uči te još uvijek ima dosta nepoznanica.

Zna se samo da posljedice covida ne uspijevaju izliječiti mjesecima nakon što su se riješili virusa. Prema svjetskim statistikama, s tim se bori najmanje 10 posto onih kojima je dijagnosticiran koronavirus.

Vozač ZET-a Ivica koronom se zarazio početkom srpnja prošle godine, piše Jutarnji. Krenulo je s temperaturom većom od 38 stupnjeva, a dan kasnije je osjetio takvu slabost da je jedva spustio noge iz kreveta, postalo mu je sumnjivo. Od tada traju njegove nevolje kojih se nije riješio više od pola godine.

Kako kaže, imao je sreću što ga je u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević” primila doktorica koja je brzo shvatila da su njegovi problemi poprilični.

“Pokrenula je proceduru raznih pretraga. Snimili su mi pluća, a ‘slika’ je pokazala sa su ‘sjene’ takve da mi zapravo i ne treba testiranje jer su liječnici odmah shvatili da sam ‘u covidu’ od glave do pete. Odlučili su da moram ostati u bolnici, premda mi se u tom trenutku činilo da za to nema potrebe. Otići ću kući, pit ću čaj, preznojit ću se pa će to proći. No, liječnici su imali druge planove, na moju sreću. Samo dva dana kasnije situacija se toliko pogoršala da sam disao ‘na škrge’.

Ubrzo sam priključen na visokoprotočni kisik i već sam mislio to je to, slijedi mi respirator, a onda je veliko pitanje hoću li ikad uopće izaći iz bolnice. Bio sam 10 dana u intenzivnoj. Nisam mogao napraviti ni korak. Saturacija kisika bila mi je jedva 78″, rekao je Ivica Lučić.

‘Još uvijek imam ‘dvije rupe’

Početkom kolovoza prebačen je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Rockfellerovoj.

“Negdje krajem kolovoza konačno sam stigao kući. Bio sam sretan i uvjeren da sam se ‘izvukao’, premda su mi noge i dalje bile teške, umarao sam se već i kad bih samo htio nešto podići s poda. Svaki pokret bio mi je problem. Nerijetko sam se pitao ima li tome kraja jer valja reći i da sam i dalje išao na rehabilitaciju pluća u Rockefellerovu, a to činim još uvijek, punih šest mjeseci od zaraze koronom. Da, nije mi dobro. Pluća se teško oporavljaju, još uvijek imam dvije ‘rupe’ za koje mislim da se možda nikad neće uspjeti oporaviti. Liječnica mi je nedavno na kontroli u Infektivnoj rekla da sljedeći kontrolni CT moram obaviti za pola godine jer već sam toliko ozračen da trebam pauzu, ali ne očekujem puno”, objasnio je Ivica.

Kaže i kako svaki dan nastoji prošetati 7,5 kilometara.

“Svaki dan nastojim ‘trenirati’ tako da šećem oko 7,5 kilometara, ali stalno mi fali zraka. Osim toga dok hodam dogodi mi se da me ‘zanese’ na jednu stranu. Ljudi koji prođu pored mene vjerojatno pomisle – ovaj je pijan – a zapravo ne znam što se događa. Vjerojatno tome kumuje i visoki tlak koji nikad nisam imao prije korone. Osim toga borim se i s nesanicom, a do prije mjesec dana ispadala mi je kosa u ogromnim količinama. Mislio sam da ću ostati ćelav. Sve u svemu, zapravo sam uvjeren da moje zdravlje neće više nikad biti onakvo kakvo je bilo prije nego što sam dobio koronu, a to znači da sam bez ikakvih zdravstvenih tegoba i s dovoljno snage da bez problema mogu prohodati 7,5 kilometara”, rekao je za Jutarnji.

‘Moždana magla’

“Osobe koje su oboljele od dugotrajnog covida često kažu da osjećaju neprestani umor, da ih muče glavobolje i ‘magla u glavi’ koja se manifestira smanjenjem fokusa, koncentracije, pamćenja, budnosti i pronalaženja riječi tijekom razgovora. Simptomi ‘moždane magle’ uključuju i zaboravnost te tjeskobu, zbunjenost i probleme sa spavanjem. Ova stanja pacijenti počinju osjećati otprilike četiri tjedna nakon akutne bolesti”, rekao je dr. Alfonso Hernandez-Romieu, član tima koji prati posljedice covida u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi CNN.

Dr. Allison Navis, docentica na Medicinskom fakultetu Icahn u Mount Sinaiju u New Yorku, kaže da je jedan od najčešćih simptoma dugotrajnog covida upravo “moždana magla”.

Da bi što bolje definirali i razumjeli dugi covid stručnjaci CDC-a surađuju s Nacionalnim institutom za zdravlje i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

“Premda još uvijek ne znamo što točno uzrokuje navedene simptome i znamo da za pacijenta predstavljaju velik problem, zamjećujemo da se oni s vremenom ipak dobro oporavljaju”, zaključila je dr. Navis.


Komentari