Volonterski centar Zagreb vas poziva da otkrijete vrijednosti volontiranja

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca u cijelom svijetu još od 1985. i najbolja je prilika da zahvalimo volonterima što mijenjaju naš svijet nabolje.

U svjetlu izbjegličke krize svjedočimo da je volontersko djelovanje i spontano samoorganiziranje građana najučinkovitiji način potpore ugroženim zajednicama i ljudima.Pojedinci diljem svijeta, svaki svojim volonterskim djelovanjem donose promjenu našem svijetu nabolje, a na društvu je da taj doprinos prepozna i nagradi, kao što to Volonterski centar Zagreb (VCZ), ali i mnogobrojne organizacije civilnoga društva čine svake godine u prosincu.

U razdoblju od 1. do 20. prosinca, VCZ će provesti brojne aktivnosti kojima građanima nastoji približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i dati primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. Neke od važnijih su: predavanje o volontiranju za srednjoškolce, suorganizacija okruglog stola o iskustvima i izazovima u angažiranju volontera, okupljanje i nagrađivanje volontera na Volonterijadi, predstavljanje koordinatora volontera uključenih u kampanju Very Important Volunteers te akcija sortiranja donacija za izbjeglice.

U izbjegličkoj krizi brojni volonteri pomažu u pružanju humanitarne pomoći i, što je još važnije, doprinose osjećaju sačuvanog dostojanstva i sigurnosti. Također, oni svojom podrškom pružaju izvrstan primjer drugima kako je drugačiji pristup moguć. Volonterski angažman velikog broja europskih građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove svojih sugrađana i to kako vide i kako se odnose s pridošlicama. To odražava intrinzični osjećaj solidarnosti i poštivanje ljudskih prava na čemu se Europa i temelji, što političari ponekad zanemare, ali volonteri pokazuju svaki dan kroz svoju predanost i uključivanje.


Komentari

loading...
-->