Volonteri očistili Prihvatilište za tražitelje azila i razveselili najmlađe

foto HINA/ JRS- Isusovaèka služba za izbjeglice/ ik

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) izvijestila je u nedjelju da je sudjelovala po treći put u volonterskoj akciji “72 sata bez kompromisa”, koja se održala od 12. do 15. listopada 2017. u šest velikih hrvatskih gradova, a u kojoj je za volontere organiziran i susret s izbjegličkim obiteljima.

Tijekom tri dana volonteri “72 sata bez kompromisa” boravili su u Prihvatilištu za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama gdje su uz pomoć Isusovačke službe za izbjeglice očistili Prihvatilište te izveli lutkarsku predstavu za najmlađe tražitelje azila u Prihvatilištu.

Također za same volontere organiziran je i integracijski susret s izbjegličkim obiteljima koje su već dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, navodi JRS i dodaje kako je cilj takvog susreta povezivanje izbjeglica s lokalnom zajednicom, proširenje njihove socijalne mreže te pružanje potpore u njihovom integracijskom procesu.

“Ovakva akcija nastavak je našeg angažmana zbližavanja izbjeglica i lokalne zajednice. Mladi ljudi većinu svojih informacija dobivaju kroz društvene mreže i medija te na temelju toga stvaraju pretpostavke, slike i potencijalno predrasude o nekom tko je drugi i drugačiji. Upravo ovakvi konkretni susreti i zajednički trenuci koji povezuju volontere i izbjeglice najbolji su način da mladi iz svog osobnog iskustva i druženja razviju vlastite stavove”, naglasio je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun.

Također, JRS-ov projekt “I Get You” slične je zamisli jer je usmjeren na promoviranje tolerancije i uključivanja izbjeglica u lokalnu zajednicu s ciljem suzbijanja rasizma i ksenofobije. Upravo je u tom projektu, kaže Barun, naglasak na lokalnim inicijativama čije prakse moramo slijediti želimo li razvijati kvalitetne integracijske politike i stvarati društvo uključenosti.


Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Udruga je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) osnovane 1980. godine.

Inače, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade “Europski građanin”, koju Europski parlament dodjeljuje od 2008. godine pojedincima i udrugama koje promiču prekograničnu suradnju i uzajamno razumijevanje unutar Europske unije.

Komentari

loading...