Vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ primljeno u elitni rang europskih učilišta

FOTO: HVU

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) primljeno je u Europsko učilište za sigurnost i obranu – ESDC (European Security and Defence College), priopćeno je u petak iz Ministarstva obrane RH.

Zapovjednik HVU „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen primio je u četvrtak, 3. listopada, obavijest čelnika Europskog učilišta za sigurnost i obranu, Dirka Duboisa o prijemu HVU-a u mrežu institucija u okviru navedene organizacije.

Prijam u članstvo u mrežu institucija u okviru ESDC-a Hrvatsko vojno učilište zatražilo je u travnju ove godine, da bi 6. rujna Izvršno akademsko vijeće (Executive Academic Bord – EAB) podržalo zahtjev i od 27. rujna HVU je postao pristupni član Europskog učilišta za sigurnost i obranu, ističu iz MORH-a.

ESDC je tijelo Europske unije koje pruža obuku i obrazovanje na razini EU-a u području zajedničke sigurnosne i obrambene politike, a koja je dio zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Cilj Europskog učilišta za sigurnost i obranu je razvijati i promicati zajedničko razumijevanje zajedničke sigurnosne i obrambene politike među civilnim i vojnim osobljem te kroz aktivnosti obuke širiti razumijevanje o raznim pitanjima zajedničke sigurnosne i obrambene politike. U ESDC-u participira 26 država EU-a s više od 80 akademija i institucija, navodi se u priopćenju.


Komentari