VODOM OD SLOVENIJE DO HRVATSKE: Međunarodni kajakaški maraton Brežice-Zagreb

wiki

Stotinu natjecatelja sudjelovat će na maratonu.

Na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Kanu kluba Končar, predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, Darko Šonc, koji je partner organizatora događaja, potvrdio je pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović i Predsjednika Republike Slovenije, Boruta Pahora.

Stipe Radelić, predsjednik Kanu kluba Končar, potvrdio je u ime tehničkog organizatora i domaćina, vrijeme i sadržaj održavanja ovogodišnjeg maratona i popratnih događanja. Najavio je nastup trofejnih veterana, legendi hrvatskog kajakaškog sporta, Tomislava Lepana i Igora Gojića, te mlađih članova kluba koji se uspinju u svjetski vrh pod vodstvom trenera, Tomislava Hohnjeca, osvajača svjetskih i europskih kupova i prvenstava tijekom aktivne sportske karijere.

Tomislav Crnković, u ime organizatora, Kajakaškog saveza Zagreba i Hrvatskog kajakaškog saveza, najavio je sudjelovanje stotinu natjecatelja na maratonu, i to 45 iz stranih zemalja i 55 iz Hrvatske, te preko pedeset sudionika kadetske utrke – 25 iz Mađarske, 14 iz BiH i 15 iz Hrvatske. Sa zadovoljstvom se prisjetio vlastitih treninga na Savi, koji su ga devedesetih godina doveli do svjetskog vrha kao i neprekinute sportske suradnje sa kolegama iz Slovenije.

Dragomir Bokan, predsjednik udruge Dunavska mreža, govorio je opširnije o misiji udruge koja je osnovana s ciljem prikupljanja sredstava putem projekata EU, za sadržaje i aktivnosti raznih udruga i klubova, povezanih na neki način rijekama. Istaknuo je važnost potencijala vode za razvoj rekreativnih i turističkih sadržaja duž obala, a posebno se osvrnuo na kajakaše kao prepoznate čuvare prirode i potencijalne suradnike hrvatskih Nacionalnih parkova. Sve su to dijelovi slagalice novog trogodišnjeg EU projekta udruge Dunavska mreža, pod nazivom Osjetimo slobodu vode.

Najavljene su aktivnosti projekta koje slijede, a koje teže uklanjanju barijera za ljude s posebnim potrebama. Svima koji se žele zabaviti, otkriti više o mogućnostima obogaćenja sadržaja na obalama Save, te podržati razvoj sporta dobrom voljom i donacijama, upućen je poziv na sportsko književni Piknik, u subotu, 8. listopada, od 14 sati, u Kanu klubu Končar, Jarun, Kajakaški
prilaz.


Komentari