Voditelj ‘Dobro jutro, Hrvatska’ maloljetnoj pjevačici uputio seksistički komentar, oglasila se i Jelena Veljača koja zahtijeva ispriku državne televizije!

Foto: Facebook/ #Spasime

Jutros je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska nastupala maloljetna pjevačica Mia Negovetić čiji je spot voditelj Davor Meštrović seksistički komentirao, piše Index.

Njezin je spot (rođene 5. listopada 2002. godine) predstavljen u emisiji Dobro jutro, Hrvatska unutar segmenta koji predstavlja novitete na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Jedan od spotova bio je i onaj za pjesmu Pusti, pjevačice Mie Negovetić, a na samom završetku segmenta, voditelj Davor Meštrović uputio je komentar: “Uživajmo u Mijinim hlačicama.” Mia ima 17 godina.

U tom kontekstu, oglasila se inicijativa Spasi me i Jelena Veljača.

Veljača je u grupi na Facebooku objavila post u kojemu zahtijeva ispriku državne televizije zbog onog što je Meštrović izjavio u programu, prenosi Index.

“Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prostoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu. Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt – i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci”, napisala je Veljača.

“U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom”, zaključila je ona.


Komentari