VODEĆI UZROK SLJEPOĆE Dan šećerne bolesti obilježen na Bundeku: HZZO za liječenje dijabetesa potroši gotovo 20 posto svog proračuna

Prvi hrvatski dan šećerne bolesti obilježen na Bundeku (foto: HSDU)

Povodom obilježavanja 1. hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je javno- zdravstvenu akciju na zagrebačkom Bundeku. Svi zainteresirani građani mogli su besplatno izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak i tjelesnu masu, savjetovati se s kineziolozima i nutricionistima, dijabetolozima, medicinskim sestrama-edukatorima te isprobati slatke, ali zdrave zalogaje, preporučene osobama sa šećernom bolešću.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prema podacima iz 2016., HZZO je na liječenje šećerne bolesti utrošio 4,6 milijardi kuna ili 19,8 posto svog proračuna, pri čemu najviše novca utrošeno na troškove liječenja komplikacija šećerne bolesti (88,1 posto). Šećerna bolest je, naime, vodeći uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije donjih ekstremiteta.

Prvi hrvatski dan šećerne bolesti obilježen na Bundeku (foto: HSDU)

Voditeljica Odjela za biostatistiku pri HZJZ-u Tamara Poljičanin navela je da je u Hrvatskoj oko 330 tisuća registriranih osoba sa šećernom bolešću. “Novootkrivenih je 45 tisuća, a možemo očekivati da je gotovo toliko i onih koji niti ne znaju da imaju šećernu bolest”, rekla je.

‘Slavonija muku muči’

Obiteljska liječnica Ljiljana Ćenan upozorila je da “Slavonija ‘muku muči’ s nedostatkom endokrinologa i dijabetologa”, ali i sa zdravstvenim radnicima primarne zdravstvene zaštite, a predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach navela je primjer Dubrovnika, “gdje za djecu nisu dostupni ni endokrinolog ni dijabetolog, pa im jednom mjesečno dolaze liječnici iz splitskog KBC-a”.

Prvi hrvatski dan šećerne bolesti obilježen na Bundeku (foto: HSDU)

Jedno od rješenja za to su posebni medicinski, mobilni timovi te je predstojnik Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a Dario Rahelić upitao: “Zašto ne bi naša tri mobilna tima otišla na najudaljeniji otok i, u roku od tri dana, u suradnji s obiteljskim liječnicima, pregledali sve mještane?”.

Posebna savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić- Janković navela je da je u planu donošenje novog Nacionalnog plana o ranom otkrivanju šećerne bolesti, ali i upozorila na nužnost brige o vlastitom zdravlju.


Komentari