VLASNICI TERETANA U NEVJERICI: ‘Dobili smo vrhunske ocjene, potvrdu da provodimo i više od očekivanih i propisanih mjera, nadali smo se strožim uvjetima, ali…’

foto:pexels

Nakon najave o uvođenju izrazito strogih mjera protiv suzbijanja širenja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, do danas je nekako postojala nada kako ipak neće doći do tako rigoroznog ‘malog lockdowna’.

Naravno, treba suzbijati širenje virusa, no kako suzbiti nezaposlenost, neimaštinu, psihičke, zdravstvene probleme koji će iz ovih novih mjera proizaći, teško itko može predvidjeti.

Iz čega će ljudima biti uplaćene potpore kako ne bi došlo do masovnih otkaza i do kada ćemo tako moći funkcionirati je glavno pitanje, na koje nismo dobili točan i jasan odgovor.

Lakše je pobrojati što ostaje otvoreno, jer popis djelatnosti čiji se rad obustavlja od ove subote 28. studenog do najmanje 21. prosinca zaista je dug. Osim kafića i restorana,  obustavlja se rad teretana i sportskih centara.

Građani ne samo da tuguju što ostaju bez brojnih sadržaja, već su zbilja zabrinuti za poduzetnike, zaposlenike u branšama koje će itekako osjetiti udarac najnovijih mjera, a samim time i njihove obitelji, djecu…

“Nadali smo se da će odrediti strože mjere ili uvjete…”

Pa iako se već danima govorilo o zatvaranju, današnja službena potvrda, kako je za Dnevno rekao Goran Kliškić, operativni manager velikog lanca teretana Gyms4you, neugodno ih je iznenadila.

“Cijelo jutro smo bili u nadi da će barem za fitness centre odrediti neke strože mjere ili uvjete. U proteklih mjesec i pol imali smo pet Covid inspekcija. Dobili smo vrhunske ocjene, potvrdu da provodimo i više od očekivanih i propisanih mjera. Ne ulazimo koja je djelatnost više ili manje važna, no znam da pridonosimo psiho-fizičkom zdravlju i uz to, nemamo dokazanih činjenica da su teretane i fitness centri žarišta zaraze koronavirusom, dapače, naši su članovi jako zdravi”, kaže Kliškić.

Dodaje, ovo je za njih veliki izazov.

“Mi ćemo preživjeti, iako smo u prvom valu imali milijunske gubitke jer smo najveći lanac. Vlada priprema pakete mjera, odnosno potpore za zaposlenike, no što kada mi u jednom trenutku i počnemo s radom, tko će garantirati da zbog gubitka u poslovanju koji je nastao, odnosno manjka članova, mi nećemo moći zadržati određen broj zaposlenika? Nama je potrebna potpora za izgubljene prihode s kojima bi mogli pokrivati troškove, naši troškovi su višestruki, održavanje opreme, najam, čišćenje i higijena samo su neki od njih”, rekao je Kliškić, na tragu današnjih poruka koje su ugostitelji poslali Vladi.

Upitnik je što i kako dalje

Pojašnjava, sredstva koja su akumulirali za razvoj i ulaganja u nove prostore su u periodu od prvog zatvaranja do danas bila uložena u preživljavanje i plaće radnika te mjere za zaštitu.

“Preživljavali smo na nuli i nadali se da će to završiti. Imamo upitnik što i kako dalje, kako radnicima reći da neće dobiti božićnicu, već umanjenje plaće?”, pita se Kliškić. Neizvjesnost ne osjećaju samo zbog najnovijih mjera, već i toga što će biti nakon 21. prosinca.

“Ako ova mjera bude provedena do kraja ili se bude produžila, ako nam članovi budu otkazivali, upitno je hoće li nam trebati toliko ljudstvo. Sada radimo dvije smjene, a možda ćemo morati raditi samo jednu”.

Projekcije za buduće poslovanje, kaže nam, postoje. Napominje, vlasnici već nekoliko mjeseci injektiraju sredstva izvana jer, ako uslugu ne mogu pružiti, ne mogu niti naplatiti članarinu, dakle nemaju prihoda.

Trener plivanja i vaterpola: Prebacit ćemo se na Zoom treninge

A osim rada teretana, obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke.

Marko Ćurić, trener plivanja u Plivačkom klubu Peraja i vaterpola u klubu ZPK, koji uglavnom trenira djecu, rekao nam je da će, kao u prvom valu lockdowna, svoje treninge prebaciti online.

“Imali smo treninge putem Zoom-a, to se tada pokazalo vrlo uspješno i dobro je funkcioniralo. Da, sigurno ćemo izgubiti dio članova, no dobro je da se iva obustava odnosi na sve sportove, a ne samo na neke koji bi onda bili u povoljnijoj situaciji”, zaključuje Ćurić.


Komentari