Vlasnici štete na grobovima od potresa moraju sanirati do ovog datuma, inače će to učiniti Gradska groblja te im ispostaviti račun!

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Vlasnici grobova oštećenih u potresu do 1. rujna moraju sanirati štetu na njima, a ako to ne učine, Gradska groblja Zagreb će to napraviti umjesto njih te im ispostaviti račun za svoj rad, piše Jutarnji.

Rezime je to dopisa koji je u proteklih tjedan dana stigao na adrese oko 6000 Zagrepčana čija su obiteljska posljednja počivališta stradala u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio hrvatsku metropolu.

Dio građana ostao je iznenađen spomenutim dopisom jer smatra kako nije korektno da Gradska groblja uvjetuju da se grobovi moraju popraviti do 1. rujna, pogotovo ako se uzme u obzir gospodarska situacija proizašla iz epidemije koronavirusa i potresa.

“Na mojem obiteljskom grobu na Mirogoju pao je nadgrobni spomenik i temelji su djelomično propali, pa tu ima dosta posla. Prema nekim procjenama, popravak će stajati najmanje 1000 eura, što nije malo uzme li se u obzir da nogi od potresa imaju oštećenja i na stanovima, a mnogi su zbog situacije s koronavirusom ostali bez posla”, kaže jedan od građana koji je dobio dopis, za Jutarnji.

Drugi pak, misle da se tu radi o pokušaju Gradskih groblja da “poberu vrhnje” – da sami poprave grobove, a onda ispostave račun. Dio vlasnika, naime, rekao je da njihovi grobovi nisu tako jako oštećeni te da ne ugrožavaju nikoga, odnosno da spomenik neće ni na koga pasti, pa ne vide zašto se popravak ne bi mogao obaviti u roku od godinu dana te zašto vlasnik sam ne bi mogao procijeniti kada mu je financijski najbolja situacija za takav zahvat.

“Shvaćam da hitni popravak moraju napraviti vlasnici čiji se nadgrobni spomenici mogu urušiti i time predstavljaju opasnost, no u mojem je slučaju ploča položena na grob, pa neće nikamo pobjeći kad trebaju tri čovjeka da je se podigne”, kaže gađanin koji želi ostati anoniman.

Iz Gradskih groblja objasnili su da se dopis odnosi na vlasnike grobnih mjesta kod kojih je nužno da u dogledno vrijeme uklone dijelove grobova ili grobnica koji su oštećeni u potresu i koji su pali na okolne grobove ili grobnice drugih korisnika.

O roku popravka do 1. rujna, u Gradskim grobljima smatraju da je to primjereno vrijeme u kojem se mogu ukloniti oštećenja i dijelovi koji ugrožavaju grobove ostalih korisnika ili njihovu sigurnost.

“Korisnici grobova i grobnica imaju mogućnost te radove obaviti u vlastitoj organizaciji ili dogovoriti da ih obave djelatnici Gradskih groblja. Cijena radova, ako ih izvode Gradska groblja, utvrđuje se za svaki grob, odnosno grobnicu posebno na temelju stručne procjene obujma radova i ugovora se s korisnicima groba”, odgovorili su iz Gradskih groblja te još jednom napomenuli da je u potresu oštećeno oko 6000 grobnica i nadgrobnih spomenika na svih 28 gradskih groblja.

Rekli su pritom i da su Gradska groblja o vlastitom trošku uklonila i sanirala dio grobova čiji su spomenici pali na put ili su bili pred urušavanjem, no ističu da je sada na vlasnicima da uklone oštećenja, a samim time i potencijalnu ugrozu da se neki spomenik sruši na posjetitelje groblja.

Kako kažu, to je ionako njihova obaveza kao vlasnika.

“Vjerujemo da su svi korisnici grobova u mogućnosti ukloniti oštećenja do početka rujna, a ako to ne učine, Gradska će groblja biti prisiljena učiniti to u iduća dva mjeseca, najkasnije do 1. studenoga, blagdana Svih svetih, kako bi se svim građanima Zagreba osigurao nesmetan i siguran posjet grobljima”, rekli su u Gradskim grobljima.


Komentari