‘VLAK SMRTI’ U RUDINAMA: Deset godina nakon nesreće donesene su presude!

Ilustracija: Pixabay

Vrhovni sud potvrdio je presudu koju je splitski Županijski sud donio u slučaju velike željezničke nesreće koja se krajem srpnja 2009. dogodila u Rudinama kada je nagibni vlak izletio s tračnica, pri čemu je šest putnika poginulo, a 55 ih ozlijeđeno.

Prema pisanju medija, Vrhovni sud je potvrdio zatvorske kazne bivšem šefu ekologije HŽ Infrastrukture Ivici Medaku kojemu je zatvorska kazna u trajanju od četiri godine sada postala pravomoćna i trogodišnju zatvorsku kaznu stručnom konzultantu iz tvrtke Intrade koji je trebao izraditi prskalicu kojom se retardant TG 300 posipao po tračnicama Ivici Bazini.

Potvrđena je i presuda prema kojoj su zbog nedostatka dokaza optužbe oslobođeni direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, voditelj protupožarne zaštite HŽ-a Split Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Stružac Branko Tišljar.

Ta najveća željeznička nesreća u novijoj hrvatskoj povijesti, kojoj su mediji dali naziv “Vlak smrti”, dogodila se 24. srpnja 2009. godine u Rudinama kada je nagibni vlak koji je prometovao na liniji Zagreb-Split u jednom trenutku izletio s tračnica.

Optužnica je podignuta otprilike godinu dana nakon nesreće, a tri godine kasnije je objavljena presuda na koju su se žalili ne samo optuženici već i optužba.


Komentari