‘Vjernici uskrsnuća moraju graditi svijet zajedništva i solidarnosti’ Bozanić održao propovijed, na misi bile i ukrajinske izbjeglice

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Iako Zagrebačka katedrala još uvijek nije u funkciji, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić uskršnju je misu predvodio u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu.

Dotaknuvši se aktualnih tema, vjernike je pozvao da budu spremni pomoći, osobito ukrajinskim izbjeglicama te je zaključio kako “budućnost ne pripada nasilnicima” i da je to duboki smisao Uskrsa.

“Naš Bog jest Bog koji daruje radost i nadu. Možda je lakše prihvatiti Boga koji s nama dijeli naše boli, ali je često teže s njim dijeliti radost jer nas ona obvezuje da gledamo dalje, da podignemo pogled i da ne ostanemo zatvoreni u sebe”, rekao je kardinal Bozanić.

Dodao je i kako su vjernici uskrsnuća dužni izgrađivati svijet zajedništva i solidarnosti, umjesto svijeta obeshrabrenosti i sebičnosti.

“Tako ulazimo u križ sebedarne ljubavi, a tom ljubavlju Uskrs daje smisao našim križevima”, objasnio je Bozanić.

Molite za mir

Bozanić je naveo i kako je Krist živ i danas te osobito prisutan tijekom euharistijskog slavlja.

Pozvao je na molitvu za sve ljudske potrebe, za domovinu, za mir u svijetu, a ponajprije za mir u Ukrajini.

“Taj mir je potreban i napadnutima, ali i napadačima, a najviše inicijatorima i zapovjednicima. Budimo i nadalje spremni karitativno pomoći, osobito u prihvaćanju prognanika. Naše nedavno iskustvo rata, stradanja i prognanstva pojačava našu otvorenost za velikodušnost. Duboko vjerujemo da će nevine žrtve donijeti blagoslov onima koji ovih tjedana prolaze kalvariju nedostojnu čovjeka”, kazao je Bozanić.

Svoju je propovijed zaključio time da je “mir jedan od najljepših Isusovih darova nakon uskrsnuća”, inače riječima koje je blaženi Alojzije Stepinac izrekao na Uskrs 13. travnja 1941. godine.

Te riječi pokazuju, dodao je Bozanić, kako tadašnji nadbiskup nije imao utjecaj na ondašnju vlast.

“Stoga molimo, Gospodine ne uskrati nam milost da te vidimo u svom životu i jačaj nas svojim duhom da drugima budemo i darujemo tvoj mir. S tim mislima i željama svima čestitam Uskrs”, zaključio je Bozanić.

Misi su prisustvovali i premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ukrajinske izbjeglice na misi

Tijekom mise, Bozanić je istaknuo kako su na misi prisutni i izbjeglice iz Ukrajine.

“Drago mi je da su danas na misi i prognanici iz Ukrajine, uglavnom majke sa svojom djecom, što još jednom govori koliko je velika tragedija, ovog Uskrsa i zadnjih više od 50 dana snašla ukrajinski narod. Zato mi je drago da Hrvatska još jednom pokazuje veliko srce i daju veliku potporu ukrajinskom narodu i onima koji su privremeni dom u ovim teškim okolnostima našli u Hrvatskoj”, komentirao je premijer Plenković.


Komentari