Vjekoslav Jeleč: ‘Glavni grad nije u najlošijoj poziciji. Razmorit ćemo opciju online rada i predavanja’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite grada Zagreba potvrđeno je kako je u posljednja 24 sata 211 novozaraženih koronavirusom.

Testirano je 1407 ljudi, određena je samoizolacija za 774 ljudi, a 80 ih se oporavilo.

“Od 211 novozaraženih 114 su kontakti već zaraženih, 56 su negativna anamneza, a 26 ih je povezano s raznim događajima poput obiteljskih okupljanja, vjerskih okupljanja, izlazaka…”, rekla je zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar ponovio je da je naknadno ustanovljeno da šest osoba ima prebivalište izvan Zagreba tako da brojka koja se prva pojavila, 217, nije točna.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč, rekao je kako je 28 stranih studenata u karanteni na Tomislavcu. Radi se uglavnom o Španjolcima.

“Brojevi rastu, ali Zagreb je urbana sredina i proporcionalno on sasvim sigurno nije u najlošijoj poziciji. Nismo se opredijelili za prerepresivni pristup zbog gospodarstva. Važno je napomenuti da svaki pojedinac ima veliku odgovornost u širenju epidemije. Vrlo je važno da štiti sebe i druge, da bude svjestan da kod kuće ima baku i djeda.

Možda mladi nisu najosjetljivija kategorija, ali u procesu epidemiološkog lanca su sasvim sigurno dominirajuća skupina. Prosjek godina oboljelih je 40. U vremenu koje dolazi online opcija za sve poslove i predavanja biti nešto što će biti epidemiološki opravdano i će se opcija morati ozbiljno razmatrati”, rekao je Jeleč na press konferenciji.

Komentari