Vječni derbi: Utakmica visokog rizika, moguće su obustave prometa

Facebook

Iz policije su izdali upute za građane i posjetitelje.

Povodom nogometne utakmice između Dinama i Hajduka u subotu 22. travnja 2017. s početkom u 15 sati, na stadionu Maksimir u Zagrebu, Maksimirska 128, dajemo sljedeću obavijest: nogometna utakmica procijenjena je utakmicom visokog sigurnosnog rizika te će veći broj policijskih službenika biti angažiran na policijskom osiguranju.

S obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih domaćih i gostujućih navijačkih skupina, a temeljem iskustava vezanih za problematiku navijača, policija će poduzimati mjere i radnje sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim propisima, kako bi ova utakmica protekla u povoljnom sigurnosnom ozračju.

Obavještavamo građane o dijelu mjera i radnji koje će poduzimati službenici policije:

Upute građanima i posjetiteljima

  • Prostore poligona autoškole Borongaj i kod Kipa sportaša organizator je rezervirao za potrebe Fun zone i parkirališta za gostujuće navijače i akreditirana vozila.
  • Napominjemo svim posjetiteljima da u bližoj zoni stadiona Maksimir ne parkiraju vozila na prometnicama, nogostupima i prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje ili na kojima je parkiranje zabranjeno, kako ne bi dolazilo do ometanja ili zastoja u odvijanju motornog i pješačkog prometa.
  • Zbog očekivano velikog broja gledatelja preporučamo korištenje javnog gradskog prijevoza za dolazak na stadion, a građani koji žele doći osobnim vozilima mogu ih parkirati izvan uže zone stadiona (preporučamo parkiralište na Aveniji Gojka Šuška).
  • Postoji mogućnost da uoči i nakon utakmice, ovisno o broju gledatelja, dođe do povremene obustave prometa na Maksimirskoj cesti od Kvaternikovog trga do Avenije Gojka Šuška, kao i na Ulici Svetice od Maksimirske do Branimirove te na Budakovoj i Hitrecovoj ulici. Obilazni pravci su Petrova i Bukovačka na sjevernoj strani, odnosno Branimirova na južnoj strani.

Upozorenja

  • Na dan odigravanja utakmice službenici policije će, sukladno čl. 79 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i po završetku utakmice snimati i fotografirati stadion i prilazne pravce (policija će sukladno zakonskim ovlastima snimati određena događanja na stadionu radi naknadne identifikacije počinitelja protuzakonitih ponašanja).
  • Mole se građani da, zbog očekivanog dolaska većeg broja navijača i opsežnih mjera sigurnosti koje će se provoditi prilikom ulaska na stadion, do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle gužve te kako bi na vrijeme i bez žurbe zauzeli svoja mjesta.
  • Ulazi za gledatelje, prema odluci organizatora, bit će u funkciji od 13 sati, a u funkciji će biti i svi sektori odnosno tribine stadiona.
  • Prilikom ulaska na stadion posjetitelji moraju pokazati ulaznicu koja glasi na njihovo ime i osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijski dokument.

Upozoravamo posjetitelje na:

  • zabranu posjedovanja, konzumiranja i unošenja alkoholnih pića, pića u staklenoj ambalaži, droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za ostvarivanje nereda i nasilja
  • zabranu unošenja kišobrana, upaljača, plastičnih boca i drugih krutih predmeta te torba i ruksaka
  • zabranu nošenja zastava na drvenim ili metalnim štapovima, unos štapova te vrste neće biti dopušten (osim na plastičnim šupljim štapovima)
  • zabranu unošenja i isticanja transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • zabranu pjevanja pjesama ili dobacivanja poruka čijim se sadržajem iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • zabranu bacanja predmeta u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor
  • zabranu paljenja i bacanja pirotehničkih sredstava
  • zabranu paljenja ili uništavanja navijačkih rekvizita i drugih predmeta
  • zabranu nedopuštenog ulaska u natjecateljski prostor, u gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u nogometnoj utakmici
  • zabranu boravka i zadržavanja na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora

“Pozivamo građane da poštuju smjernice, upozorenja i upute policijskih službenika i drugih službenih osoba (zaštitari, redari, prometna jedinica mladeži), kako u dijelu nadzora i upravljanja prometom, tako i u dijelu sigurnosnih mjera kako bi ovaj događaj protekao bez izgreda i sigurnosnih ugroza.

Pozivamo sve posjetitelje i navijače da se prije utakmice, za vrijeme odigravanja utakmice i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi ova utakmica prošla u primjernom ozračju vrhunskog sportskog događaja”, priopčili su iz policije.


Komentari