VIŠE OD MJESEC DANA ČISTI SE JARUNSKO JEZERO, A LOKVANJI I DALJE PLUTAJU POVRŠINOM: Izmuljivanje je financijski i tehnički zahtjevan proces

Foto: Zagreb.info

Lokvanji na površini jarunskog jezera obilježili su ovogodišnju sezonu kupanja, a iako se početkom kolovoza počelo s čišćenjem jezera, nešto više od mjesec dana kasnije, veslačka staza još uvijek vrvi ovim biljem.

Po odgovor zašto je to tako uputili smo se u Gradski ured za sport i mlade, a pročelnik Milan Pavelić govori nam kako na Rekreacijsko-sportskom centru Jarun (RSC Jarun) postoji višegodišnji problem prekomjernog rasta vodenog bilja, no dodaje kako ustanova Upravljanje sportskim objektima, koja je nadležna za RSC Jarun, redovito poduzima radnje kako bi se provođenje svih aktivnosti na vodenim površinama moglo nesmetano odvijati.

Foto: Zagreb.info

“U proteklom razdoblju došlo je do naglog pada razine vodene površine i pojave veće količine vodenog bilja na samoj površini. Tijekom 2020. i 2021. godine konstantno je vršena strojna košnja i odvoz lokvanja s vodene površine. Sukladno hodogramu održavanja sa strojnom košnjom i zbrinjavanjem lokvanja nastavit će i dalje”, govori nam dalje pa tvrdi kako se čišćenje uspješno obavlja, a za to prilaže i “dokaze”.

“Dokaz da se čišćenje uspješno obavlja je i činjenica da se trenažni procesi provode sukladno satnici, a održana su i sva planirana natjecanja. Početkom svibnja održan je i Svjetski kup u veslanju i slike uređene regatne staze su putem medija obišle svijet te smo primili mnoštvo pohvala od strane Svjetske veslačke organizacije (FISA) i natjecatelja”, rekao je Pavelić.

Foto: Zagreb.info

S druge strane, iz Veslačkog kluba Jarun, početkom kolovoza za Jutarnji list rekli su kako se na stanje jezera već žalio veslački savez, a za vrijeme ljetne pauze, nekolicini veslača koji se pripremaju za natjecanja, lokvanji su svakako otežavali treninge.

Iz gradskog ureda nam nisu odgovorili postoje li rokovi u kojima se čišćenje mora privesti kraju jednom kada je započeto, no u dugoročnom smislu, hoće li se pristupiti izmuljivanju jezera, napominju kako je riječ o financijski i tehnički izrazito zahtjevnom projektu koji je nužno potrebno razmotriti.

Foto: Zagreb.info

Zanimalo nas i jesu li u posljednjih nekoliko mjeseci, na jezeru Bundek bili potrebni ovakvi radovi te ukoliko nisu, zašto su lokvanji problem na jarunskom jezeru, a ne na onom u Novom Zagrebu, no ni na to pitanje odgovor nismo dobili.

Komentari